Els ontinyentins estalvien prop de 70.000 € en la resolució de conflictes veïnals

És l’alternativa als jutjats, als costos econòmics elevats i a les situacions incòmodes o inclús d’enfrontament. El servei de mediació veïnal, oferit per l’Ajuntament d’Ontinyent a través de la Policia Local, representa ja no sols la solució als problemes dels veïns de la ciutat, sinó també, la possibilitat de resoldre un conflicte a cost zero per a les parts implicades.

El servei de mediació veïnal, posat en funcionament en l’any 2016, ha permés estalviar als ontinyentins afectats una mitjana de 70.000 euros en dos anys. Segons detallen des del consistori, “una agència de mediació”, entitat que ofereix un servei semblant al que desenvolupa la Policia Local en aquests casos, “té un cost de 1.000 euros o superior”, pel que, si des de 2016 i fins a l’1 de setembre de 2018 “el servei de mediació ha atés 69 casos” l’estalvi ciutadà superaria els 69.000 euros.

El servei de mediació veïnal funciona. Així ho demostren les xifres. El primer any complet en el qual es va oferir el servei 2016 (va entrar en funcionament a finals del 2015), es van atendre 9 expedients, una quantitat 3,8 voltes inferior a la del 2017, quan el nombre de casos va ser de 27. A data 1 de setembre de 2018, la demanda ha arribat als 33 expedients oberts “pel que el servei de mediació veïnal segueix creixent i millorant les seues xifres”, expliquen des del consistori. Pel que respecta als casos d’enguany, 27 dels 33 expedients han estat ja resolts de manera favorable, un índex de resolució del 82% tot i estar en el mateix any en curs, que s’espera que puga augmentar durant el pròxim trimestre. Dels 27 expedients resolts en el que portem d’any, el 78% ha estat solucionat per part de la mateixa Policia Local, l’11% pel col·legi d’advocats i l’11% restant per altres recursos municipals com ara l’Oficina Tècnica o el departament de Medi Ambient.

Quins són els motius principals que porten a uns veïns a sol·licitar la mediació? Doncs, “habitualment són problemes d’elements comuns. Sobretot soroll (música, gossos…) Coses quotidianes on la falta de comunicació és el principal factor que porta al conflicte”, expliquen els responsables del servei. El regidor coordinador de Govern Obert, Joan Sanchis i la regidora de Seguretat, Tudi Guillem, han coincidit en destacar que “comptar amb aquest servei ha fet possible que en aquests casos tant l’administració com els veïns hagen estalviat temps i diners”.