Un viatge sensorial per la gastronomia més nipona

Fa més d’una dècada els germans Santiago i Joaquín Prieto van voler compartir amb els comensals del seu restaurant La Cuina una carta especial i temporal inspirada en plats japonesos. Aquell era l’embrió del que es convertiria, amb el temps, en una referència: la Temporada Japonesa, i ja van nou edicions.

Termes com tataki, sashimi o teriyaki han passat a formar part del vocabulari usual dels clients habituals d’aquest restaurant ontinyentí, que també ha inclòs en la seua carta habitual, propostes gastronòmiques inspirades en el país del sol naixent.

La present edició, que va començar la setmana passada i té una carta de plats japonesos específica fins al 12 d’agost, està marcada per un punt d’inflexió: el viatge de Santiago i Joaquín Prieto al Japó per a ampliar els seus coneixements en aquesta cultura i la seua gastronomia que està en auge. “Aquest viatge ha reforçat conceptes que ja coneixíem i destacaria la gran qualitat dels productes propis de la seua cuina com les algues, el tofu o el miso, així com la gran delicadesa que tenen en el tractament dels mateixos en la seua preparació, a l’hora de cuinar-los”, explica el xef Santiago Prieto.

Una altra de les apreciacions que van constatar in situ va ser la gran presència de verdures en el menú. “Els menús degustació incloïen un 60% de verdura, un 30% de peix i un 10% de carn, aproximadament, la qual cosa evidencia la importància de la verdura per a aquesta cultura”, afegeix.

Un curs per a aprendre a fer fideus soba i un altre per a modelar les sorprenents figures de sucre amezaikusón algunes de les activitats de les quals van gaudir els germans Prieto a l’inici de l’any a Tòquio i Kyoto. Com apunta Joaquín Prieto, una experiència que s’ha traduït en la carta més completa de les quals ha tingut La Cuina en la Temporada Japonesa, amb 20 plats i 4 postres, als quals s’afegeixen 6 tipus de sake diferents i una carta àmplia de cerveses, entre elles Antoñita la Moderna amb gingebre que és “la que millor marida”.