fbpx

El ‘pebràs’ necessita d’una primavera amb plutges perquè a la tardor prolifere la seua producció

Categories Societat

La collita del ‘pebràs’ enguany ha estat marcada per una climatologia que no l’ha afavorit. L’ontinyentí Antoni Gandia, enginyer tècnic forestal i màster en Biotecnologia Molecular de Plantes ens dona algunes claus per les quals aquesta temporada la campanya del ‘pebràs’ ha mantés la tendència de ser menys productiva que anys enrere.

“Hem tingut un estiu molt calorós i la tardor tampoc ha estat diferent, a més a més la precipitació ha sigut realment pobra. Tret d’aquells ruixats finals d’Agost i principis de Setembre, no ha tornat a ploure com és necessita. Aquestes dades expliquen clarament perquè la temporada pot haver estat tant dolenta en algunes comarques”.

L’expert en fongs, que ha estat recentment a Sri Lanka descobrint molt més sobre la micologia, explica que també afecta a la producció del pebràs les plutges caigudes en primavera. “El pebràs té un cicle llarg de reproducció. És amb les pluges d’Abril i Maig quan el miceli comença a acumular reserves. Durant l’estiu segueix acumulant nutrients o , si l’oratge és massa eixut, es manté latent per fer créixer els bolets arribada la temporada. Per tant, si la primavera és eixuta, tampoc podem esperar bones collites durant la tardor”.

A més, la climatologia actual també ha fet que proliferen els cucs als ‘pebrassos’.

error: