fbpx

Francesc Mompó fa un homenatge a quatre poetes trasgressors en el seu llibre ‘Atlàntic’

Categories Cultura

Atlàntic és el nom de l’últim llibre de l’ollerià Francesc Mompó. Un poemari dividit en quatre blocs, cadascun d’ells dedicat a un autor diferent: els estatunidencs, Patti Smith i Jack Kerouac, i els europeus, Baudelaire i Lautréamont. “Són quatre autors que van plantar cara a la tradició, van trencar l’ortodòxia del moment i, ara, amb aquest llibre he volgut ‘matar al pare’ literàriament parlant, és a dir, fer un homenatge a aquests referents de les dues ribes de l’oceà, perquè en aquest moment em sent un adult poèticament parlant, preparat per a produir la meua pròpia obra”, explicava Francesc Mompó aquesta setmana a Ontinyent.
A la pregunta de quina és la repercussió que pot tindre la poesia actualment, l’ollerià és molt clar: “La mateixa incidència que al segle XIX, és a dir, cap. Ja li passava a Baudelaire, que es queixava de poc públic. I és que la poesia sempre ha sigut la puta gratuïta de la societat, perquè mai li ha tornat res a cap poeta”. Però el poeta de la comarca no espera cap retorn social de la seua poesia, de fet afirma que escriu aquest gènere “no perquè tinga una necessitat d’expressar-me, sinó que per a mi és un retroaliment, una manera d’analitzar el meu món, les meues misèries”.
Aquest professor de català format en altres disciplines com la psicologia, la filosofia i les ciències de l’educació té més de 20 publicacions de tot tipus, entre altres Somiant amb Alexia, premi de literatura eròtica de la Vall d’Albaida.

error: