“La Covid-19 ha afectat emocionalment els majors per tallar la relació amb els néts”

Maruja Albalat Soria és la presidenta de l’Associació d’Ames de Casa i Consumidors Tyrius.

Per l’estima que Maruja Albalat li té a l’associació ha decidit presidir-la, en quedar-se aquest lloc vacant. Ara fa una crida a ser responsables per perdre la por davant la Covid-19.

Fa anys que pertany a l’Associació d’Ames de Casa Tyrius d’Ontinyent, s’ha vist alguna vegada com a presidenta?

– “La veritat és que d’alguna manera o d’altra he tingut vincles amb aquesta associació des dels seus orígens. L’Ajuntament d’Ontinyent va fer un bàndol per informar de la creació d’aquest col·lectiu i es va fer una reunió en el saló de plens, perquè les persones que havien vingut de València explicaren en què consistiria l’associació. A partir d’ací va anar movent, ens van deixar la Societat de Festers per fer les activitats i jo anava esporàdicament. D’això fa ja 46 anys. Però no va ser fins més tard, fa 35 anys que em vaig involucrar més activament. En tot aquest temps mai no he volgut ser presidenta, m’ho han dit moltes vegades. De fet, quan es va fer una gestora jo feia les funcions de presidenta però no ho era, no volia”.

I com ha sigut fer-se ara avant?

– “Li tinc molta estima a l’associació i em sap malament que per diferents motius les últimes presidentes s’ho han hagut de deixar i estem en un moment clau, perquè estàvem remuntant. Així que puc dir que, per estima, m’he vist obligada a assumir el càrrec de presidenta”.

I què significa per a vostè tindre aquest càrrec?

– “Una responsabilitat més que no volia, perquè ja sóc major. Però puc estar al davant d’aquest col·lectiu de dones, perquè tinc molt bon equip. El que passa és que ara que estàvem remuntant ens ha vingut la pandèmia i està sent un colp dur”.

Aleshores, en quin moment es troba l’associació?

– “Farà uns 9 anys érem 111 sòcies i ara érem quasi 200. Però ara amb la situació creada per la Covid-19 ja no sé quantes serem… Moltes dones joves van a les activitats que organitzem des de les Ames de Casa, però els costa vindre a les xerrades i això que cada dia són més interessants”.

Han reprès les activitats?

– “Sí. Ho vam fer a finals de setembre amb una xerrada amb l’alcalde Jorge Rodríguez i la primera tinent d’alcalde, Natàlia Enguix i la setmana passada la psicòloga de l’associació, Sagra, ens va parlar també de qüestions molt interessants. A més a més, octubre està sent el mes de les ‘Bones sensacions’ i dins d’aquesta temàtica Loles Moreno feia dijous un taller fantàstic de benestar i les teràpies que ella aplica, que tenen molt bona acollida entre les sòcies”.

Quina programació tenen al davant?

– “El 22 d’octubre vénen des de Tyrius València a impartir una xerrada; el dia 29 d’octubre tindrem la projecció d’una sarsuela; ja en novembre, el dia 5, hi haurà música i poesia a càrrec de Javi Sanchis i Enriqueta Valls; el 12 de novembre Dolors de la Plataforma Feminista ens parlarà d’empoderament femení; el 19 de novembre es tractarà la temàtica de la violència de gènere, a càrrec del col·lectiu ‘Mujeres de Elda’. I en desembre la temàtica serà nadalenca amb concert i teatre, el 19 de desembre. Totes aquestes activitats les fem amb un aforament limitat i amb totes les mesures de seguretat”.

Estem en un moment delicat del tema de salut, han tractat temes relacionats amb aquesta àrea tan rellevant de la societat?

– “Precisament aquesta setmana des del Consell Veïnal hem tractat qüestions sanitàries, perquè teníem el dubte de si les obres del nou Hospital s’havien paralitzat, però no és així segons ens han comunicat. De fet, les diferents associacions fem un seguiment d’aquest tema, perquè ens preocupa. Pel que fa als centres de salut pensem que el que fa falta és que es reforcen en personal. Un exemple molt clar és la cita prèvia, que si abans era difícil que t’atengueren per telèfon ara s’ha complicat molt més i et desesperes. Estalviarien contractant personal. De fet, quan l’alcalde va vindre a l’associació li vaig preguntar, sabent que no és de la seua competència, si estaven fent pressió perquè millore la sanitat i va contestar que sí”.

Pensa que la situació causada per la Covid-19 està afectant emocionalment la societat?

– “Per descomptat, ens està afectant les emocions i també té conseqüències sobre la salut. De fet, hi ha sòcies que no venen a les activitats, tenen por i no estan bé. Esperem que la programació que hem preparat, tant de teràpies com de cultura i oci puga ajudar un poc a què s’animen. Amb responsabilitat hem de deixar de tindre por, perquè si no no viurem i el consum d’antidepressius serà cada vegada més gran. De fet, als majors els ha afectat especialment, sobretot quan s’ha tallat la relació amb els néts”.

El model de Tyrius va nàixer en un context en el qual la dona no tenia presència en les esferes socials. Pensa que en el context actual aquest model d’associació té futur?

– “És veritat que els començaments de l’associació la dona deixava de treballar quan es casava. La mateixa societat obligava a deixar-se la faena, però cal tindre en compte que després treballaven en negre. Abans de casar-se la pàtria potestat la tenia el teu pare i després passava al teu home. Fins i tot feia falta el permís del marit en coses tan bàsiques com traure’s el carnet de conduir. Per això en aquella època va ser un alliberament per a moltes dones, tot i que arrosseguem el sambent de ser unes ‘marujones’, però realment l’associació es dedica a reivindicar, donar suport, ajudar i divulgar cultura. En aquest sentit continua vigent. Hem estat presents i espentant en molts moments importants”.

Quin paper juga l’associació a l’hora de fer ciutat?

– “Estem en òrgans de participació ciutadana i fem les nostres aportacions des d’aquests consells. Una de les més importants en aquest moment és reivindicar una bona cartera de serveis per al nou Hospital. També som part activa en la resta de matèries importants de la ciutat com les ordenances i els pressuposts”.

Allà on hi ha una reivindicació per les dones l’associació col·labora activament. Creu que en l’actualitat hi ha major conscienciació social per reivindicar els drets de les dones?

– “La meua opinió és que des del cas de la ‘Manada de Pamplona’ les dones hem plantat bandera i hem de continuar reivindicant els nostres drets i rebutjar qualsevol tipus de violència”.