L’escalada dels preus de la llum posa en màxima tensió la indústria tèxtil

Màxima incertesa. Inseguretat i preocupació pel que ve, sobretot, a partir d’octubre i novembre. Aquest és l’estat en què es troba el sector tèxtil a la tornada de les vacances. Unes vacances que, en alguns casos, s’han hagut de prolongar sota el pretext de “parada tècnica” per a la posada a punt i el manteniment de la maquinària. Algunes empreses, fins i tot, han canviat aquesta setmana el descans previst per a finals d’any. I, segons es constata des d’ATEVAL, hi ha seccions que s’han hagut de parar, fonamentalment les d’acabats. En altres, s’ha reduït de dos a un sol torn. El més greu se situaria en algunes empreses que estarien ultimant la presentació d’expedients de regulació per a les seves plantilles, tot i que de moment no se n’ha presentat cap i, des de sindicats, es constata que no s’han rebut notícies sobre els comitès d’empresa.

La raó de tots aquests moviments que ja es detecten al sector es troba en l’increment dels preus energètics, condicionats per l’escalada desenfrenada de la tarifa del gas. “La situació es va agreujant. Plou sobre mullat i les mesures que s’han pres per part del govern són irrisòries, són pal·liatives però no tindran cap efecte sobre la indústria perquè no cobreixen les diferències”, explica el president de la patronal tèxtil valenciana Pepe Serna.

L’activitat en un sector predominant a les comarques de Mariola s’ha anat reduint els últims mesos, però ara el punt de mira està focalitzat els mesos d’octubre i novembre ja que segons es preveu “l’estat d’ànim general no és de consum, la inflació està afectant i tot això repercuteix en el tèxtil que no és considerat bé de compra prioritari per les famílies. Tot això ens augura que els mesos vinents abans d’acabar l’any seran molt complicats”, sosté Pepe Serna.

Tot i que des del sindicat majoritari CC.OO. a les Comarques Centrals no es tenen de moment notícies sobre possibles expedients, sí que es coincideix que “ens espera una onada molt forta” respecte als problemes del sector, tal com reconeix el secretari general d’Indústria Rafa López. Des de les centrals sindicals s’afirma que “no és una qüestió que afecti únicament el tèxtil sinó totes aquelles activitats que requereixen un gran consum d’energia elèctrica. Moltes empreses ho passaran malament”, afegeix.