fbpx

“Malferida és un refresc 100% valencià, natural i saludable”

Per tots és sabut en la Vall d’Albaida la llegenda que conta que Aielo de Malferit és el poble on va nàixer la Coca-cola. Aquesta història ha estat sempre present a les reunions familiars de Lucia Mompó, una jove natural de l’Olleria amb mare aielonera, que ha creat la seua pròpia versió del refresc de cola.

Sempre ha portat dins l’esperit emprenedor, motiu pel qual Lucia va estudiar Administració i Direcció d’Empreses, ADE, a l’Escola d’Empresaris EDEM de València. Aplegat el moment de posar en pràctica la teoria de les classes, l’olleriana va decidir entrar en ‘Lanzadera’, l’acceleradora i incubadora d’empreses de Juan Roig on ha convertit en realitat el seu primer negoci: ‘Malferida’.

Però, què hi ha darrere d’aquest nom tan singular? “Malferida és un refresc de cola 100% valencià, natural i saludable. La meua mare és d’Aielo de Malferit i a casa sempre s’ha parlat de què al seu poble va nàixer la Coca-cola. Per aquest motiu, vaig voler crear un refresc de cola”.

I com una estudiant d’ADE ha creat un refresc? Semblen dos mons completament diferents. “En la ‘Lanzadera’ tens al teu abast molts recursos i infraestructures per a desenvolupar la teua start-up. Jo vaig entrar a les meues pràctiques sabent el que volia i el primer que vaig fer va ser un estudi de mercat. De les conclusions vaig extraure que actualment, els refrescs no són saludables perquè porten additius i molt de sucre. I vaig començar un període d’investigació amb els meus proveïdors. Així, després de moltes proves, vam aconseguir la recepta actual on la matèria primera prové de moltes parts com són l’estèvia, que substitueix el sucre; l’extracte d’anou de cola, que és l’ingredient principal; la cafeïna natural; els acidulants, provinents del raïm i de fruites i verdures, i aromes naturals. Tots aquests components són els que donen vida a ‘Malferida’”. El suport que Lucia ha rebut en Lanzadera per a portar a terme el seu projecte (start-up) també l’han rebut quan s’ha dirigit a les empreses per vendre el seu refresc. “La veritat és que dir que la teua idea s’ha gestat en Lanzadera -on encara estic-, m’ha obert moltes portes. La gent escolta eixe nom i sap que és una cosa seriosa. I això m’ha ajudat a donar-me a conéixer”.

“Malferida és un refresc 100% valencià, natural i saludable” El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent

VIDA SALUDABLE

En una societat en la qual cada vegada hi ha més consciència sobre allò que mengen i l’origen de les coses que posem a la cistella de la compra, a quin públic va dirigida ‘Malferida’? “Doncs, a gent que li agrada cuidar-se, però que no està obsessionada. Persones que durant la setmana es cuiden i els caps de setmana gaudeixen d’eixir a prendre alguna cosa amb els amics com, per exemple, una ‘Malferida’. És un refresc perfecte per a tots aquells que no volen prendre begudes amb sucre i els agrada la cola”.

‘Malferida’ és, a hores d’ara, el que centra la vida de Lucia. “Com a emprenedora, sóc la responsable de tot el que ocorre amb el meu negoci. Jo mateix faig de comercial, de distribuïdora, de tècnica de màrqueting… Tots els rols d’una empresa els desenvolupe jo. Fa dues setmanes que ‘Malferida’ ja és una realitat física, ja que, fins a eixe moment encara no s’havia fet la primera producció de refrescs. Fins aleshores, vaig estar anant a bars i restaurants on creia que podia encaixar la beguda venent la meua idea i tancant els primers acords. Clar, els hostalers havien de confiar en el projecte a cegues, sense provar-ho. Així i tot, la majoria em feien reserves d’una caixa i ara estic anant a repartir-les a tots ells, a més d’altres punts nous”.

La cervesa artesanal, produïda a la terreta, és un bon punt de referència per a Lucia. “Allí on tenen cervesa artesanal, sé que ‘Malferida’ pot tindre bona acceptació”. I parlant d’acceptació, quines són les primeres impressions de la gent que ja l’ha provada? “Doncs, a mi no em diuen les coses roïnes. Totes les opinions que m’han aplegat han sigut bones. Ja hi ha bars que han repetit la seua comanda i clients que han demanat en més d’una ocasió una ‘Malferida’, per favor”.

Carregada amb una caixa de la seua pròpia beguda, Lucia recorre diferents establiments hostalers d’Ontinyent, Xàtiva, l’Olleria, Aielo de Malferit i València i espera poder aplegar a més punts però sap que les seues limitacions li impedeixen donar resposta a tots. “El meu objectiu a curt termini és tindre una xarxa de distribuïdors que em permitisquen aplegar a més punts de venda”. Actualment, es pot tastar en més de 20 establiments que cada setmana van en augment i que van publicant-se a les xarxes socials de ‘Malferida’. La idea de Lucia és arreplegar les opinions de la gent i si agrada el sabor “deixar-ho com està. L’embotellament i altres qüestions estètiques sí que pot ser que canvien”. ‘Malferida’ és la suma de dos somnis: el de tindre un negoci propi i el de posar-li sabor a les arrels.