fbpx

Ontinyent recupera 500.000 euros en impostos immobiliaris

Categories Economia

Quan hi ha una compra-venda, herència o donació d’immobles s’ha d’abonar l’impost municipal de plusvàlua. Però moltes d’aquestes operacions es quedaven als llimbs, sense que les arques del consistori perceberen el que els pertocaba. Només en l’últim any l’Ajuntament d’Ontinyent ha ingressat mig milió d’euros per l’impost de la plusvàlua d’operacions immobiliàries i és gràcies a un acord amb el Registre de la Propietat de la ciutat que ha permès “recuperar aquelles transaccions amb plusvàlua que abans podien escapar a la hisenda local, perquè els notaris no posaven en coneixement a l’Ajuntament d’Ontinyent totes les operacions que es tancaven”, expliquen des del Govern d’Ontinyent.

Amb aquest conveni amb la registradora, que percep un 10% de la recaptació efectiva pel seu treball, “s’aconsegueix açò que sempre mantenim: quanta més gent pague, menys pagarem tots”. Precisament aquest és un dels motius pels quals la fiscalitat a Ontinyent no ha pujat des de fa anys, tal com interpreten des del consistori.
L’acord esmentat es remunta a l’any 2011 i des d’aquell exercici, fins hui, la recaptació de tot l’impost de plusvàlua que entra en el consistori supera els dos milions d’euros, una quantitat significativa.

Segons arrepleguen els pressupostos de 2017, la previsió per a enguany és de 500.000 euros en aquest concepte, però comptabilitzant els quatre primers mesos de l’any, ja se superen els 300.000 euros, tal com indiquen fonts municipals, si bé és cert que s’han cobrat tres operacions importants en aquest període de l’any.
D’una forma més detallada, en 2011 es van recaptar 228.666 euros per a les arques municipals per l’imposat plusvàlua, quantitat que descendia lleugerament en 2012, amb 160.368 euros i tornava ascendir a l’any següent, amb 427.033 euros. A partir d’aqueix moment han estat prop del mig milió d’euros: 576.000 en 2014; 494.000 en 2015 i l’any passat, 538.000 euros.

Les variacions de quantitats en alguns exercicis corresponen al cobrament d’operacions realitzades en anys anteriors, tal com apunten des del consistori. Al mateix temps es detecta un increment de la recaptació per aquest concepte, tendència que interpreten com “una millora de la conjuntura econòmica”. Caldrà veure al llarg d’aquest i els pròxims exercicis si aquesta tendència es consolida.

error: