fbpx

Passa aigua contaminada pel Pou Clar durant un mes

Categories Societat

Les conseqüències de la nevada del dia 19 de gener, especialment forta a Bocairent, han arribat fins al Pou Clar d’Ontinyent. Segons informen des de l’Ajuntament d’Ontinyent: “Baixa l’aigua per depurar de Bocairent, perquè l’estació d’aquest municipi veí no funciona, per tant és aigua contaminada”. Fonts especialitzades consultades per aquest periòdic expliquen que “sempre que s’aboca aigua sense depurar hi ha una afecció, per açò existeixen les depuradores per a tractar les aigües abans d’abocar-les al riu. Ara caldrà veure què conseqüències té aquesta incidència”.

Cal apuntar que part de la coberta de la depuradora de Bocairent es va enfonsar a conseqüència de la gran nevada, deixant sense ús aquesta instal·lació pública. Uns fets fortuïts que es van registrar el dia 19 de gener, però la reparació dels quals s’ha dilatat en el temps. Segons les mateixes fonts, fins al 9 de febrer no es van començar els treballs per a restaurar la normalitat en la depuradora i només la setmana passada va començar a funcionar “parcialment”.

Cal tenir en compte que si aquesta aigua sense depurar ha anat circulant pels barrancs i pous del terme ontinyentí, s’obri una incògnita sobre si es poden produir filtracions que deriven en problemes de salut pública. L’administració local explica que “de produir-se filtracions no tenen lloc d’un dia per a un altre, ha de passar un temps”. No obstant açò “des d’EGEVASA, l’empresa concessionària del servei d’aigua, ens han informat que s’està duent a terme una vigilància exhaustiva i un ferm control de l’estat de l’aigua potable per a descartar qualsevol tipus de contaminació i assegurar la seua potabilitat”, afegeixen fonts municipals.
No obstant açò, especialistes en la matèria consultats per aquest periòdic entenen que “sempre hi ha una sèrie de substàncies que no es tenen en compte en les analítiques generals, però açò no vol dir que no estiguen presents, simplement que aquests paràmetres contaminants no s’estudien”. Des de l’Ajuntament de Bocairent han informat que el dijous passat estava previst que la depuradora “tornara a la seua activitat habitual, ja que els dos decantadors tornen a estar operatius en finalitzar els treballs de retirada de la coberta danyada per la nevada”. El dilluns va començar a funcionar un decantador, de manera que l’estació estava funcionant al 50% i el dijous, segons declaraven des del consistori bocairentí, el funcionament era del 100%.
Des de l’ajuntament de la població veïna entenen que “juntament amb l’empresa gestora es va analitzar la situació per a donar-li la solució més ràpida possible, que es va començar a aplicar el dia 9 mitjançant l’adequació de l’espai pròxim i de la presència d’una grua i operaris especialitzats en treballs d’altura”, a causa de l’ubicació de l’EDAR.

L’aspecte actual de l’aigua del Pou Clar és en tonalitats marrons. Un fet que pot se conseqüència de l’aigua sense depurar o com apunten els experts mediambientals “després d’un temporal amb tant d’arrossegament d’aigua l’entorn pateix una espècie de reset, la naturalesa parteix de zero i pot ser que aquest fenomen també afecte al color de l’aigua”.

error: