fbpx

Retallen 45.000 euros al col·lectiu de malalts mentals

Octubre és el mes de la salut mental i enguany des de l’Associació per a la Defensa i Integració dels Malalts Mentals (ADIEM) està sent “especialment difícil”. El motiu és la retallada en 45.000 euros que ha patit el col·lectiu de persones amb malalties mentals per part de la Conselleria d’Igualtat, tal com informen, de manera que “hem fet un pas arrere i tornem a haver de fer front a negociacions intenses per a rebre ajudes de la Generalitat per altres vies, celebrar més iniciatives benèfiques i després de totes les gestions, si som positius, esperem tancar l’any amb un dèficit entre 5.000 i 10.000 euros”.

Cal recordar que ADIEM és el col·lectiu que gestiona el Centre de Rehabilitació i Integració Social de la ciutat, pioner a la Comunitat Valenciana. “Precisament per les característiques del CRIS d’Ontinyent, sense Centre de Dia, i atenent a més usuaris dels quals marca la normativa, el canvi que ha introduït la Conselleria d’Igualtat per a subvencionar als centres socials ens ha perjudicat significativament”, segons indica el president d’ADIEM, Vicent Sanchis.

Des de principi de legislatura el pagament de l’administració autonòmica es feia aportant un preu per plaça i hores d’atenció. “Açò ens ha permés, entre altres coses, anar renovant parcialment material del CRIS que estava deteriorat obsolet”, detallen. “Amb els canvis que s’han introduït la Conselleria d’Igualtat limita la subvenció a 63 que són les places autoritzades, a pesar que en el CRIS d’Ontinyent s’estiguen atenent a 73 persones. Els dies també s’han reduït en un mes, ja que la Generalitat entén que a l’agost no hi ha activitat, però ací no es tanca a l’estiu. Per tot açò hem perdut els diners equivalents a un mes i a les places de més que estem atenent, la qual cosa equival a 45.000 euros”, informen.

El que s’ha obtingut negociant per part de la Conselleria és “una subvenció de 19.000 euros per programes que es presten a Ontinyent i que fins ara no se sufragaven; a més de retallar despeses al màxim i congelar la llista d’espera. Tornem a la mateixa situació financera de fa cinc anys”. A tot açò cal sumar que “no estan pagant la subvenció i deuen els salaris als treballadors des del mes d’abril, així que hem de fer una pòlissa perquè puguen cobrar”.