fbpx

Sense fibra òptica per una ordenança que prohibeix el cablejat per les façanes

Veïns del Poble Nou ho tenen clar: “Estem en inferioritat de condicions respecte als veïns d’altres parts de la ciutat”. Així se senten davant la impossibilitat de tenir instal·lada fibra òptica en el seu barri. Per aquest motiu, un grup d’afectats ha unit forces per a demanar al consistori que revertisca aquesta situació i concedisca les pertinents llicències d’instal·lació de fibra òptica a les empreses de telecomunicacions. Aquests veïns, a més, s’han emparat en l’Associació Veïnal Poble Nou perquè junts puguen portar aquesta tecnologia als seus habitatges i negocis.

“Les telecomunicacions són de vital importància per al desenvolupament dels negocis i la vida actual dels ciutadans. Les empreses estan hui en dia necessitades de transferències de dades i els habitatges particulars també. En el Poble Nou necessitem poder fer videoconferències, tenir connexió al núvol, a altres països i poder connectar-nos de forma remota des de casa al treball”. Amb aquests arguments van presentar una instància en el consistori en la qual sol·licitaven “que tant el govern com l’Oficina Tècnica es coordinen per a possibilitar la igualtat entre veïns i donar llicència a les empreses per a poder tindre fibra òptica. Hui s’ha convertit en un imprescindible”.

Aquests veïns afegeixen que “el consitori, d’una banda, recolza la rehabilitació i els lloguers comercials en la nostra zona, però ens limita amb la falta de servei d’internet”, un fet que per a aquests veïns “ha provocat la fugida de negocis d’aquest barri per l’absència de bona connexió i no propicia l’obertura d’altres nous, ja que hui en dia disposar d’una bona connexió a internet és imprescindible per a tot”.

EDIFICIS PROTEGITS
En resposta a la instància presentada per aquests veïns, des de la regidoria delegada de l’àrea de Territori, Sostenibilitat i Serveis Municipals han explicat que “les ordenances del PRI Raval Poble Nou no prohibeixen la instal·lació de xarxes de comunicacions en aquest àmbit. El que sí que prohibeixen és la col·locació de cables de telecomunicacions per la façana dels edificis, per afectar a la protecció patrimonial que aquests tenen actualment”. En la resposta també argumenten que “les llicències són actes reglats, la qual cosa significa que si la sol·licitud s’ajusta a les prescripcions legals, l’administració està obligada a concedir la llicència”. I conclou, “en conseqüència, una sol·licitud de llicència d’obres de qualsevol empresa que pretenga implantar la fibra òptica i que s’ajuste a les prescripcions del PRI (col·locar la xarxa de forma subterrània, per exemple) serà atesa per aquesta administració i serà viable la seua concessió. El que no es permetrà és la instal·lació per la façana de l’edifici”.

“ELLS SÍ TENEN FIBRA ÒPTICA”
Els veïns afectats entenen que “cal preservar el casc històric d’Ontinyent. Però en l’actualitat les telecomunicacions són vitals per al desenvolupament de la vida i dels negocis”. La proposta de l’Oficina Tècnica “és que l’empresa canalitze subterràniament l’estesa de cable de fibra. Evidentment, el cost no és amortitzable ja que alçar el carrer per a posar cable és una solució que farà que mai puguem disposar del servei”. Aquest grup d’afectats denuncia que “l’Ajuntament d’Ontinyent si que disposa de fibra òptica en les seues instal·lacions mentre que els veïns del Poble Nou no podem disposar d’aquest servei per falta de llicència de l’Oficina Tècnica”.