fbpx

Troben l’afusellat nº13 que se suposava estava soterrat fora

Les investigacions de la Comissió de la Memòria Democràtica d’Ontinyent van tocant la seua fi, pel que fa al capítol històric dels afusellats per la dictadura a Ontinyent, el 15 de desembre de 1939.

Fa ara un any exhumaven el nínxol 266 del Cementeri municipal on s’han trobat restes humanes de 10 persones, segons corroboren des de la comissió. Per la documentació de què es disposava, en total van ser 13 ontinyentins els que van morir amb pels trets franquistes, per tant s’ha seguit un procés per tal de fer-se amb el parador d’aquestes altres 3 víctimes.

Tal com indiquen les mateixes fonts, en aquest temps s’havia identificat a les restes de dues persones, soterrades amb familiars, i s’han practicat les corresponents proves d’ADN per certificar que efectivament eren les víctimes. Però en faltava una tercera, la que faria 13, que permetia tancar aquest fil d’investigació.

La bona notícia per a la Comissió de la Memòria Històrica és que fa pocs dies, seguint informacions al voltant d’aquest afusellat, Rafael Sarrión Boronat, contactaven amb la família i confirmaven que el cos del seu parent estava soterrat també al Cementeri municipal d’Ontinyent. Una informació que, en ser comprovada científicament amb les proves d’ADN, permetrà completar el parador de totes les víctimes d’aquell fatídic 15 de desembre. La tradició oral apuntava que una de les víctimes -es deduïa que Rafael Sarrión- l’havien soterrada a Alcoi, extrem que segons apunta la present línia d’estudi estaria descartada. “El que arriba oralment ajuda a investigar, però s’ha de comprovar científicament perquè tinga validesa, com s’està fent en aquest cas”, afegeixen.

Segons ha transcendit, quan es confirme aquest cas, el procediment encetat l’any passat podria concloure amb la identificació de 7 de les 13 víctimes assassinades. Per fer front a totes les despeses que van sorgint relacionades amb aquesta investigació, des de l’Ajuntament d’Ontinyent sol·licitaran de nou una subvenció, segons han avançat.

Cal recordar que el projecte que té el consistori ontinyentí és fer un monument memorial on descansaran les restes d’afusellats pel franquisme, en el Cementeri Municipal.