fbpx

Troben les restes de 10 dels afusellats en 1939

Categories Societat

Després de més de 70 anys esperant el moment, els familiars dels afusellats en el Cementeri Municipal el 15 de desembre de 1939, van poder assistir a l’exhumació dels nínxols 266 i 267 del camp sant on s’esperava trobar les restes d’aquestes víctimes de la postguerra.

Divendres de matí, els antropòlegs forenses del grup Paleolab i els operaris del Cementeri Municipal procedien a l’exhumació d’aquests dos nínxols. El primer obert va ser el 266 i al seu interior van trobar restes òssies “d’almenys 4 persones”, segons les primeres afirmacions dels professionals. Dins del nínxol hi havia ossos dins de bosses de plàstic i altres escampats per l’interior. Aquests van ser dipositats en safates i traslladats a l’antiga sala d’autòpsies del cementeri on els antropòlegs, van procedir a una primera examinació, de la qual van poder concloure que les restes trobades “pertanyen a 10 dels afusellats”, segons confirmaven fonts de la investigació.
El nínxol 267 també va ser obert però al seu dintre van trobar un taüt amb les restes d’un individu, pel que es va procedir a tancar de nou aquest nínxol.

Segons confirmaven fonts de la investigació a aquest mitjà, el fet d’haver trobat les restes de 10 dels afusellats suposa donar per tancada la recerca d’aquestes víctimes de la postguerra. Abans de l’exhumació, les hipòtesis de la investigació apuntaven que dins dels nínxols oberts el divendres podrien trobar-se almenys 4 afusellats i, la resta, romandrien en la fosa comuna on van ser soterrats en 1939, després d’haver sigut assassinats. 30 anys després, aquesta fosa va ser oberta i dels 13 afusellats en 1939, 3 van ser reconeguts pels seus familiars, els quals es van encarregar de donar-los sepultura. La resta van ser traslladats al nínxol 266, segons es confirma ara amb la troballa de les restes.

Una vegada realitzada l’exhumació, s’inicia ara un procés d’identificació que pot portar fins a 8 mesos. Per ara, sols 4 famílies dels 10 afusellats han sol·licitat la identificació de les restes, pel que, una vegada finalitze aquest procés, si la identificació és favorable, podran soterrar a aquells que tants anys porten buscant.

 

error: