El sector tèxtil avalua la realitat de les pimes valencianes davant la nova llei del reciclatge

El sector tèxtil analitza quina és la realitat de les pimes a la Comunitat Valenciana, enfront dels desafiaments que suposen els nous marcs legislatius de reciclatge i de Responsabilitat Ampliada al Productor, que entrarà en vigor en 2025. Amb l’objectiu d’articular el SCRAP que permeta col·laborar i impulsar aquesta transformació de manera col·lectiva i eficient, representants d’entitats relacionades amb la moda, el tèxtil, el retail i la gestió de residus, s’han reunit hui amb l’associació d’empresaris tèxtils de la Comunitat Valenciana, ATEVAL. L’objectiu de la visita ha sigut conéixer in situ les dificultats que tenen les petites empreses per a abordar aquestes normatives i avançar cap a un model més innovador i sostenible.

Una visita d’inspecció i cooperació en la qual han participat Ana Lopez-Casero Beltrán, presidenta executiva d’ARTE- Associació Retail España; Juan Ramón Meléndez, director general de RE-VIST – Associació per a la Gestió del Residu Tèxtil i el Calçat i José Monzonís, director general corporatiu de l’Observatori Tèxtil i Moda, acompanyats pel president de ATEVAL, Pepe Serna i la gerent de l’entitat, Salomé Beneyto.

El recorregut, que ha sigut dissenyat per a oferir una visió completa del procés productiu de la indústria tèxtil, s’ha iniciat en l’empresa Recuperados Llácer, d’Ontinyent, on han pogut visitar les instal·lacions i donar visibilitat als reptes que estan afrontant les xicotetes indústries. Aquesta vesprada, està previst que es traslladen a Banyeres, per a conéixer les indústries, R. Belda Llorens, de filatura i Fernando Cerdà Blanes, de tejeduría.

La comitiva es traslladarà demà al centre d’innovació i investigació del tèxtil, AITEX i continuarà a la vesprada coneixent l’empresa d’estampació TEX- ATHENEA, de Villena i la posterior visita a INESCOP, Centre d’Innovació i Tecnologia per al sector del calçat, amb l’objectiu de conéixer les últimes investigacions i avanços en matèria d’economia circular i sostenibilitat.

Segons declaracions de Pepe Serna, president de ATEVAL, “aconseguir una veritable transformació del sector requereix conéixer la realitat de la qual partim. En la Comunitat Valenciana, estem parlant majoritàriament de pimes que també es veuran afectades per la legislació i la problemàtica d’articular la normativa de responsabilitat ampliada del productor de la mateixa manera que les grans empreses. D’aquí ve que, la col·laboració és clau per a poder escometre aquesta transformació de manera efectiva i realista en tots els casos i impulsar un sistema de reciclatge eficient”.

En aquest sentit, ha assenyalat que, complir amb la llei de Responsabilitat Ampliada al Productor, RAP, implica assumir costos de recollida, reciclatge i gestió de residus tèxtils, la qual cosa pot ser molt complicat per a menudes empreses amb menys recursos, que es podrien alleujar formant part d’un SCRAP (Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor), per a assumir la gestió de residus de manera col·lectiva.