Les històries relacionades amb la Cova de l’Avern, situada en les immediacions de l’ermita de Sant Esteve, donen per a una llarga vetlada, al voltant del foc, davant la llar. Històries per ser explicades de majors a menuts, d’una generació a altra. Històries que narren, per exemple, les peripècies d’aquells excursionistes que es van endinsar en la cova i van vore, espantats, com n’hi havia una criatura amb dos ulls rojos que els mirava desafiant, i van haver de pegar a fugir com si hagueren vist al mateix dimoni i no van parar de córrer fins que es van trobar segurs, convençuts de que, veritablement, aquella era una de les entrades a l’avern, a l’infern.
La Cova de l’Avern protagonitza un dels capítols de l’obra ‘València encantada’, un llibre de l’escriptor de Cocentaina Juan Francisco Ferrándiz quen ens apropa a llegendes pròpies de la història oral del territori valencià. Tal i com explica el mateix Juanfran Ferrándiz “es tracta d’un llibre de divulgació de la cultura popular valenciana, però cercant evocar sensacions de misteri i despertar la curiositat». Un llibre l’origen del qual, tal com detalla, «és el resultat de 7 anys d’estudi i neix de reportatges elaborats per a la ràdio per un novel·lista, per això té una lectura fàcil i directa; busca captar l’atenció del lector i fer-ho imaginar què va passar, evocar la màgia de les llegendes i sembrar la intriga, sense excessives dades o referències”. L’autor va conduir durant set anys el programa de ràdio ‘Una nit al castell’ on se’n feia ressò d’aquestes històries.
Al llarg de 36 capítols curts i independents (tots de 3 o 4 pàgines), es narra en cadascun d’ells un succés, misteri o llegenda que estan documentats i que compten amb un annex bibliogràfic final. L’obra, que està pensada per a qualsevol classe de públic, juvenil i adult, interessat a saber més sobre els secrets i les anècdotes insòlites de la nostra geografia, “no és un llibre de relats de ficció, sinó de fets que han quedat en la memòria col·lectiva dels valencians”.