La Unió Municipalista registra la iniciativa per rebaixar al 3% el llistó electoral

La Unió Municipalista, la confederació de partits independents, ha registrat aquest dimarts a Les Corts Valencianes la Iniciativa Popular Legislativa (ILP) per a modificar la llei electoral i rebaixar del 5% al 3% el llistó electoral per concórrer a les pròximes eleccions previstes per a l’any 2027 , el que permetria garantir una representació més plural i justa en el parlament valencià.  A l’arribada a les Corts, el coordinador de la Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez junt a la vicepresidenta de la Diputació de València i coordinadora provincial de la Unió Municipalista; el President de la Unió Municipalista i vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), David García; el coordinador general de la FVMP i alcalde d’Alberic, Toño Carratalá i demés representants municipals atenien als mitjans de comunicació.

En la proposta que aquest dimarts la Unió Municipalista ha registrat es reivindica, per tant, la modificació de l’article 12 de la Llei Electoral 1/1987 de 31 de març perquè “s’acabe amb el tracte anòmal que pateixen els valencians i valencianes”. La revisió d’aquest article suposaria donar compliment a les garanties constitucionals d’igualtat, participació ciutadana i pluralisme polític que reconeix la Constitució Espanyola i que ara no es veuen garantides.  Per donar compliment, la Unió Municipalista sol·licita la rebaixa electoral del 5% “del total dels vots emesos al 3%, que el còmput s’efectue en cada circumscripció electoral i que aquest còmput s’efectue sobre els vots vàlids en cada circumscripció.

En paraules de l’alcalde de Nules i també president de la Unió Municipalista, David García, “aquesta és una qüestió que entenem que és una reivindicació històrica de la Comunitat Valenciana, que va en la línia d’assegurar que hi haja una representativitat més acorde al pluralisme de la nostra societat, per a garantir aquest principi consagrat en la Constitució Espanyola, del pluralisme polític, i garantir que hi haja una major i millor representació, tant de les províncies com dels diferents grups polítics, a les Corts valencianes”.

Davant les traves sorgides amb els canvis en la llei d’ILP que pretén introduir el Partit Popular a través de la llei d’Acompanyament, i que impedirien que es debatera la iniciativa ciutadana, Jorge Rodríguez donava prioritat al diàleg, ja que “preferim sempre la via diplomàtica abans que el conflicte” però demanava la retirada de la proposta “absurda i antidemocràtica” dels populars, “que estàn intentant canviar la ILP a través d’un procediment incorrecte” com són els pressupostos, assenyalant que “ja fa molt de temps que venim advertint al PP que cada dia estem més incòmodes i que totes aquestes qüestions no van a quedar en el no-res”.  Rodríguez explicava que “cada dia estem un pas més arrere del que estàvem quan, probablement, abans de la DANA el PP no estava tan nerviós i no necessitava fer aquest tipus de coses tan estranyes i al mateix temps tan significatives de la por que en aquest moment electoral viu el PP, que fa que s’intente boicotejar una proposta simplement per al seu debat polític, no la seua aprovació, sinó simplement el fet de poder-se debatre”.

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, destacava que el de hui “és un dia important per a nosaltres. Som municipalistes i pensem que les províncies, en aquest cas també els municipis, han d’estar més representats en les Corts Valencianes. Respectem la pluralitat i la diversitat que han de tindre les Corts Valencianes i considerem que els ajuntaments tenim una representació menys significativa del que mereixen els pobles. I per això estem ací, perquè dins del nostre ideari, com a Unió Municipalista, defensar els interessos dels pobles i dels municipis de tota la Comunitat Valenciana. I per això pensem que és important i necessari que aquesta ILP s’aprove i, en aquest sentit, que puguem també en un futur, a les pròximes eleccions del 2027, tindre representació en les Corts Valencianes”.

Des de la Unió Municipalista s’insistia, i així consta a l’exposició de motius de la proposició de modificació de la llei que “la legislació electoral valenciana introdueix un conjunt de barreres, que difereix de la resta de lleis electorals autonòmiques, distingint-se per les gravàmens que introdueix. La quota del cinc per cent és el més elevat; el còmput s’efectua sobre el total dels vots manifestats a la Comunitat Valenciana (no sobre cadascuna de les tres circumscripcions); i aquest còmput es duu a terme no sobre els vots vàlids, sinó sobre tots els vots emesos (vàlids i nuls). Dificultat afegida que és absent en la resta de legislacions”, detalla la proposició registrada.

Després del registre oficial a les Corts Valencianes, la Unió Municipalista esperarà el termini d’un mes per a la confirmació oficial de la seua recepció i iniciarà la campanya de recollida de firmes per aconseguir el suport necessari que permeta tramitar la proposta i obrir el debat en seu parlamentària. Des de la Unió Municipalista manifesten que “s’ha de reunir un mínim de 10.000 firmes. Una xifra que no és difícil d’obtindre sobretot en un context on veiem que molta gent no es sent representada amb els grans partits polítics”.