La VIII Mostra de Cinema de Medi Ambient aborda el canvi climàtic 

Ontinyent acull des d’aquesta setmana la seua VIII Mostra de Cinema de Medi Ambient d’Ontinyent (Mocmao), que un any més oferirà activitats tant per a públic en general (Mocmao Oberta) com de manera específica per a l’estudiantat ontinyentí de primària, secundària i cicles formatius (Mocmao Educa), i que tractarà qüestions com el canvi climàtic, el reciclatge i la migració de les aus.

La mostrà està organitzada per l’Ajuntament d’Ontinyent i la Colla ecologista l’Arrel que ha comptat amb l’aprovació del Consell de Medi Ambient i la col·laboració del Cine Club Utiye i Caixa Ontinyent. La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explicava que “és una proposta amb la qual volem continuar conscienciant en un moment necessari i recomanable. Agraïm a l’Arrel tirar endavant la proposta, i als centres educatius la bona resposta a iniciatives com aquesta, amb les que volem treballar pel futur de les noves generacions”.

Des de la Colla l’Arrel, la seua vicepresidenta, Vero Piqueras, apuntava que en l’edició d’enguany “tractarem qüestions com el canvi climàtic, la consciència sobre el reciclatge i la migració de les aus”. La Mocmao és una iniciativa amb la qual es vol apropar el cinema mediambiental als centres educatius, i entre els objectius generals estan crear major sensibilitat sobre problemes connexos vinculats al medi ambient; fomentar la comprensió bàsica d’aquest; crear impulsos actius en la seua protecció, conservació i millora; augmentar la capacitat d’avaluació de les mesures i programes ambientals; i fomentar el sentit de responsabilitat sobre aquestes qüestions, així com promoure la participació i implicació.

Des del Cine Club Utiye, el seu president, Joan Enric Valiente, exposava que des d’aquesta entitat “col·laborem amb la Mocmao i buscant pel·lícules adaptades a cada franja d’edat. Enguany comptem amb 7 títols, alguns més adreçats a l’edat infantil, i altres de temàtica més adulta, fent-se projeccions principalment al Centre Cultural Caixa Ontinyent i a les sales del Centre Comercial El Teler”.

Entre les pel·lícules que es projectaran estan el curtmetratge d’animació ‘Generació Verda'(al Centre Cultural Caixa Ontinyent i a la Sala Gomis, per a alumnat de 2n i 3r d’infantil); el llargmetratge d’animació ‘Migración, un viaje patas arriba’ (al Centre Cultural Caixa Ontinyent, per a alumnes de 3r i 4t de primària); el film documental ‘Ganado o Desierto’ (al Centre Cultural Caixa Ontinyent, per a cicles formatius d’Agroforestal i batxillerat Humanístic i Social).

El programa de la VIII Mocmao també inclou al Centre Comercial El Teler les projeccions en versió original subtitulada al català de ‘Lunaca, un iac a l’escola’ ambientada en Buthan; de la pel·lícula ‘Canvi’ inspirada en el llibre ‘I ara jo que faig’ d’Andreu Escrivà; del documental ‘Los últimos pastores’; i del film japonés ‘El mal no existe’ subtitolat al castellà. A més a més, es comptarà amb la participació del doctor en Ciències Biològiques Fernando Valladares, professor d’investigació del CSIC, qui intervindrà dilluns 16 de desembre a les 12:00 a la Sala Gomis i a les 18:30 hores al Centre Cultural Caixa Ontinyent; i es faran una sèrie de tallers per a l’alumnat participant vinculats a les projeccions de les diferents pel·lícules.