Els fons obtinguts d’altres administracions per l’Ajuntament d’Ontinyent permetran destinar 19,75 milions d’euros a Educació i Esports en 2025. Així s’exposava en una roda de premsa sobre la previsió pressupostària per al pròxim any en aquestes dues àrees a la que intervenien aquest dimecres els regidors d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda, i el d’Educació i Esports, Ferran Gandia.
El regidor d’Hisenda destacava que “aconseguir aquestes subvencions externes és el que ens ha permés incrementar el total del pressupost en 11,8 milions d’euros, passant de 52,7 en 2024 a 64,5 en 2025, el 31% dels quals són per a actuacions relatives a aquestes dues àrees”. Juan Pablo Úbeda explicava en aquest sentit que “cal destacar en educació les obres d’infraestructures com l’IES l’Estació, el CEIP Martínez Valls, el projecte de reforma del Conservatori superen els 12 milions d’euros aportats per la Generalitat; mentre que a esports els grans projectes per a 2025 són la piscina coberta i el nou centre d’esport i natura CENTES, que sumen 5,32 milions, en aquest cas comptant amb aportacions dels Fons Europeus (3,32) i la Diputació de València (2 milions d’euros)”.
Ferran Gandia destacava que en Esports “estem davant la inversió més gran als últims anys, el que demostra la importància que li donem a un aspecte que repercuteix de manera important en la salut física i mental de les persones, i en molts casos al seu dia a dia”. En aquest sentit, destacava aspectes com la nova partida de 60.000 euros per a la implantació dels nous controls d’accessos i videovigilància del poliesportiu, “una actuació que naix del Govern municipal perquè es considera necessària, en un recinte amb molt d’ús diari per part de la població i que demanava intervindre per a un adequat ús de la mateixa”.
Una altra novetat es troba dins de l’apartat de les subvencions als clubs i Escoles esportives (que no tenen subvenció nominativa), amb un total de 80.000 euros, “una nova via de subvenció als clubs, que tindrà 2 línies de subvenció dins la mateixa convocatòria, totes dues per concurrència competitiva. Per una via, la dels mateixos clubs per a la seua activitat ordinària i per altra, la que fa referència a les Escoles esportives, qui les tinga”.
També en l’aspecte de subvencions, recalcava que el total de les subvencions nominatives i ajudes indirectes de la resta de clubs augmenten fins a 250.000 euros, per l’increment a diferents clubs “i especialment per l’entrada de les 2 noves subvencions al CNO i Club Triatló, a causa de les obres de la piscina coberta i als acords duts a terme amb els 2 clubs per a facilitar l’increment de costos que els suposarà entrenar diàriament fora d’Ontinyent”.
Finalment, el regidor explicava que la partida de Ponència d’Esports que està dotada amb 32.000 euros “que serviran, com sempre, per a dur a terme activitats pròpies que organitza la regidoria” com les 24 hores, la Gala de l’Esport, la cursa Sant Silvestre o els Jocs escolars per exemple i, per altra part, dur a terme la col·laboració econòmica per a la celebració de diferents activitats que al llarg de l’any coorganitzen junt amb l’ajuntament alguns clubs i associacions de la ciutat vinculades a activitats esportives, com el Cross de Sant Rafel, La Pujada a Sant Esteve o el Duatló i el Aquatló Ciutat d’Ontinyent. “En total, l’impuls a l’activitat de clubs i escoles esportives passa de 195.000 a 293.000 euros, un 40,16% d’increment”.
Un 21% de tot el pressupost municipal per a Educació
Pel que fa a Educació, Ferran Gandia explicava que “els 12,7 milions d’euros que es destinen suposen el 21% del total del pressupost. Sumant els fons del pla Edificant a l’esforç del Govern Municipal, tot i no tenir competències, estem demostrant quina és la línia a seguir i la preocupació que tenim per l’àmbit educatiu”.
En aquest sentit, el regidor valorava el manteniment de la dotació a les principals partides com Activitats de Ponència, Ontinyent Ciutat Educadora, Setmana pedagògica, “i sobretot l’aposta ferma de suport al Campus universitari en global, amb els quasi 100.000 € entre l’aportació a la Fundació universitària i el conveni vinculat al Máster en psicologia sanitària, en un nou curs on la demanda de plaça ja ha superat àmpliament les 5500 sol·licituds”.
El regidor també feia referència “a dues partides importants per a aquest Govern com són els 80.000 euros d’aportació a la UNED i els 16.000 euros a les ajudes al transport universitari, Formació Professional, ensenyaments de Règim Especial de Música, Dansa i d’Arts Plàstiques i Disseny, per a l’alumnat ontinyentí que decidisca formar-se fora de la ciutat”.