Ontinyent supera en 11 punts la ràtio autonòmica d’empresa per habitants

La ciutat d’Ontinyent supera en 11 punts la ràtio autonòmica d’empresa per habitants: si a la Comunitat Valenciana aquesta ràtio és de 51 habitants per empresa, a la capital de la Vall d’Albaida és de 40 habitants per empresa. Aquesta dada, que es constata a l’informe “Ontinyent en xifres” presentat per la confederació empresarial COEVAL, suposa, en paraules de la regidora de Promoció Econòmica, Natàlia Enguix, “una prova més de la bona salut del nostre teixit empresarial, la seua solidesa i dinamisme”. Enguix també valorava el positiu impacte en aquesta estadística de les ajudes municipals que cada any destina l’Ajuntament a promoció econòmica.

En concret, l’Ajuntament destina 500.000 euros en 2025 a accions en aquesta àrea, incloent-hi ajudes directes a empreses, suport a la internacionalització, modernització de polígons industrials, iniciatives de sostenibilitat i digitalització, així com el finançament d’activitats comercials i turístiques a través del Consell Econòmic i Social (CES), dotat enguany amb 192.000 euros.

La regidora explicava que “són ajudes fàcils de demanar i que es paguen prompte”, destacant línies com la de les ajudes a la internacionalització, de les que en 2024 es van beneficiar un total de 12 empreses d’Ontinyent per a participar en fires i missions comercials a Alemanya, els Estats Units, Turquia i Espanya, amb una inversió municipal de 30.000 euros. A més, es va destinar la mateixa quantitat a l’elaboració de catàlegs de productes, una eina clau per a la projecció internacional.

Un altre pilar de la política industrial és el conveni amb ATEVAL, que va nàixer en plena pandèmia per a donar suport al sector tèxtil i que ha evolucionat cap a un model basat en la sostenibilitat, l’economia circular i la simbiosi industrial.

En aquest marc, s’han realitzat expedicions comercials i missions d’aprenentatge a Suècia, amb visites al Parc científic de la Universitat de Boras i als instituts d’investigació RISE. El clúster del tèxtil sanitari ha esdevingut una referència en innovació i adaptació als nous reptes globals. “El conveni amb ATEVAL va ser la resposta a la crisi industrial que havia provocat la pandèmia”, recorda la regidora. “Va ajudar moltes empreses a mantindre l’activitat i ara s’ha ampliat a assessorament, sostenibilitat i presència internacional, com amb la fira Heimtextil de Frankfurt”.

Un impuls a la promoció econòmica des del diàleg

Des del consistori es destaca que les polítiques de promoció econòmica s’articulen sempre en diàleg amb el sector empresarial. El Consell Econòmic i Social, on es consensuen línies de treball i iniciatives, és una eina clau per a garantir aquesta participació activa. “La promoció econòmica és una qüestió de tots els sectors implicats, no entenem promoció econòmica sense comptar amb les empreses”.

La també vicepresidenta 1a de la Diputació també que Ontinyent “ha aconseguit consolidar-se com un pol d’atracció econòmica, amb una indústria en contínua modernització, un comerç i una oferta gastronòmica excel·lent i diversificada i on a més estem aprofitant el pes polític i institucional per a captar inversions públiques i privades. Viure a Ontinyent té molts avantatges i tot açò redunda en dades com la que apareixia recentment al voltant de la fidelitat residencial, som la localitat de més de 30.000 habitants de la província on més gent nascuda a la ciutat decideix continuar residint en ella. I en aquesta línia volem seguir”, assenyalava.