‘Porquiland’: el joc de Caixa Ontinyent on guanya qui més estalvia

Amb motiu del Dia de l’Educació Financera, que se celebra dilluns que ve 7 d’octubre, Fundació Caixa Ontinyent ha presentat el programa per al nou curs que contempla actuacions per a tots els grups d’edat.

Com a novetat, enguany s’ha presentat ‘Porquiland’, un joc de taula educatiu, destinat a xiquets de 5é i 6é de primària, per a aproximar conceptes financers de manera amena i divertida i amb l’objectiu que siga una ferramenta pedagògica útil per als centres educatius.

Una acció que se suma a les activitats que ja estan desenrotllant-se:

  • Formació per a professors (des de primària fins a Batxiller) impartits de forma online a través dels CEFIRE’S, que en el curs escolar 2023-2024 van realitzar 378 alumnes. Una actuació que té un efecte multiplicador en la difusió dels conceptes financers.
  • Formació presencial i online per a alumnat de Primària i FP sobre emprenedoria, ciberseguretat i jocs d’atzar o apostes, en les quals en l’últim curs van participar més de 500 alumnes.
  • Un concurs d’educació financera per a alumnes de 4t d’ESO de la Comunitat Valenciana, que en l’última edició van participar 481 alumnes de 24 centres educatius de 20 poblacions de la Comunitat Valenciana.
  • Formació presencial i informació per a persones majors sobre noves tecnologies, servicis bancaris i ciberseguretat.
  • Un teatre de titelles per a públic escolar, basat en els contes d’educació financera, l’objectiu de la qual és aproximar conceptes financers junt amb l’APP que també els comprén. En l’últim curs escolar ha dut a terme 12 representacions a les quals han assistit 1.600 alumnes.
  • En període de prova, una Aula Virtual pròpia per a promoure l’ús de la tecnologia per a la inclusió i el foment de la cultura financera.
  • Web i xarxes socials en la qual s’ofereix informació d’actualitat.

En totes aquestes activitats, a més de fomentar l’educació financera, s’aniran incorporant conceptes de sostenibilitat, conscients de la seua importància i d’acord amb el compromís que l’Entitat té en aquest sentit.

Tal com ha explicat el president de Caixa Ontinyent, José Pla, es tracta “d’una labor de formació i difusió a la qual han accedit, des que llancem el programa en 2016, més de 150.000 persones. Millorar els coneixements financers es tradueix en l’àmbit personal i familiar en una millora de benestar, i en l’àmbit laboral, empresarial o professional, en millors opcions d’èxit”. Afegint que “en el nostre cas, es tracta d’un programa orientat a les necessitats de la nostra gent, en constant evolució i que s’adapta a la demanda i preferències dels seus usuaris. Eixe és el valor incalculable de la nostra obra social”.

Per part seua, el gerent de la Fundació Caixa Ontinyent, Roberto Sanz, ha explicat que este programa “compta amb unes línies pedagògiques contrastades, i en línia amb els programes que es desenrotllen en l’àmbit nacional. Els resultats dels diferents estudis realitzats, tant en l’àmbit europeu com nacional, assenyalen la necessitat cada vegada major de promoure l’alfabetització financera. Per això, a través del pla nacional d’educació financera es proposen accions que milloren aquesta situació com integrar l’educació financera en el currículum escolar, fomentar l’educació financera per a adults i potenciar l’ús de la tecnologia per a la inclusió. I en aquest sentit estem treballant i desenrotllant les nostres accions”.

Per part seua, la responsable del programa d’educació financera, Elena Enguix, ha explicat en què consisteix el joc de taula dirigit a xiquets d’entre 10 a 12 anys. “Porquiland s’ha configurat a partir de l’experiència i els coneixements de professionals de l’educació i els seus objectius són que els alumnes aprenguen a gestionar els diners, que sàpien prendre decisions financeres informades, que coneguen l’entorn econòmic i financer, i ajudar-los a preparar-se per a la vida adulta”.

Així mateix, Enguix ha destacat que en una fase inicial “ens desplaçarem als centres educatius per tal que els alumnes juguen en un tauler de grans dimensions, amb un monitor que guiarà el joc i que els motive a tornar a jugar, perquè aquest joc, igual que la resta dels projectes que estem desenvolupant, tinga una continuïtat en el temps”.