La Conselleria de Justícia i Administració Pública ha iniciat les obres de consolidació i rehabilitació de la façana i els exteriors de la seu judicial d’Ontinyent, situada al carrer Compte de Torrefiel. L’edifici, conegut com a ‘Casa Delgado Molina’, va ser construït en 1924 per l’arquitecte Víctor Gosálvez Gómez i es troba catalogat com a Bé de Protecció Parcial per l’Ajuntament, per la seua rellevància històrica i patrimonial. Amb una inversió de 158.752 euros (IVA inclòs), els treballs tenen per objectiu restaurar les façanes i cobertes d’aquest immoble senyorial, actualment embolicat amb una malla de protecció a causa del risc de despreniments d’elements ornamentals.
El regidor de Territori i Patrimoni de l’Ajuntament d’Ontinyent, Óscar Borrell, ha valorat molt positivament l’inici de les obres, destacant que “és una alegria gran que després de huit anys s’execute esta actuació. Hem pogut comprovar que en la part de darrere han llevat la xarxa per posar l’andamiatge. L’esperança és que passe com a l’actuació que va fer la Universitat de València a la façana de l’antic col·legi Lluis Vives, i aquesta façana dels jutjats recupere l’esplendor que va tindre al seu dia”, ha manifestat.El projecte estava redactat des de 2022, però, segons ha explicat Borrell, “el govern ‘del Botànic’ ho va guardar en un calaix aleshores, però el nou govern ho ha reactivat i estem contents que per fi comencen les obres. És una obra que depén de la Generalitat Valenciana, però estem coordinats amb esta administració”.
Pel que fa a l’actuació prevista, afectarà exclusivament a l’exterior de l’edifici, sense modificar la funcionalitat interior del mateix, que continuarà prestant servei amb normalitat. A l’edifici se situen els arxius dels jutjats núm. 1 i 3, les oficines del jutjat núm. 1, Civil i Penal, el Deganat, la Sala de Vistes i espais per a procuradors i advocats. Els treballs abastaran un total de 793 metres quadrats de façanes i cobertes, amb la finalitat de consolidar i, quan siga imprescindible, reconstruir els elements deteriorats, d’acord amb els criteris de restauració i legislació patrimonial. Es tracta d’una intervenció centrada exclusivament en la conservació i posada en valor de l’edifici, sense afectar la seua estructura funcional ni els usos actuals.