Sisco Aparici evoluciona la percussió amb tècniques innovadores

El títol d’aquest segon disc de Sisco Aparici, Abandonar la llengua pròpia segueix la pauta del primer Les ombres de l’exterminador. En tots dos casos hi ha un missatge, una declaració d’intencions. En aquesta nova creació musical, el professor de perscussió a Ad Libitum, i professor també del Conservatori Superior Catalina Gurska de Madrid, planteja un repte: “per aprendre noves llengües cal, en part, oblidar la pròpia. D’aquesta manera podem obrir-nos a noves sonoritats, nous instruments i construir un llenguatge nou”.

D’aquesta manera sorgeix un treball en què s’han reunit sis compositors als quals l’autor d’Aielo de Malferit ha proposat, i assessorat per gravar diferents peces. “Són amics, col·laboradors amb qui compartim inquietuds. Hem provocat obres que s’han creat amb instruments nous, manipulats de forma innovadora. El meu objectiu és fer evolucionar la música amb tècniques que no estaven inventades, perquè siguin un reflex de l’època actual”.

Sisco Aparici, director del grup de percussió contemporània Synergein Project, proposa una “estètica oberta” i un “multiestilisme” amb aquest nou disc que segueix l’estela del primer gravat en solitari l’any 2016. A part ha col·laborat en vuit gravacions més, quatre d’elles protagonitzades pel seu grup Synergien Project.

Què trobareu el públic que s’acosti a aquest treball compartit de percussió contemporània? En paraules del mateix Sisco Aparici: “Trobareu sonoritats amb la incògnita de saber quins instruments les produeixen i com han estat creades. Però també trobareu estats d’ànim que poden ser reconeixibles com l’angoixa, la tristesa, la ràbia, la plenitud o l’espiritualitat”. Cada peça pretén anar associada a un concepte que es pot vincular a les inquietuds actuals: la societat líquida, l’origen de la vida, les persecucions religioses… tot plegat a través de multiplicar els llenguatges de percussió. ‘Abandonar la llengua pròpia’ es podrà escoltar en viu en un concert que es farà a l’auditori de la Societat General d’Autors, a Madrid, en data pendent abans de juny.