Denuncien que més de 150 alumnes de Sant Carles es quedaran sense professorat

La Direcció del CPFPA Sant Carles d’Ontinyent ha informat el seu alumnat que, després d’un mes i mig de gestions amb la Inspecció educativa, aquesta li ha comunicat que no autoritza la dotació de les dues places docents que necessita i que va sol·licitar en juny per tal de poder desenvolupar la seua oferta formativa com cada any.

La jubilació d’un docent funcionari municipal i la reducció de dos terços de jornada d’un altre docent municipal a partir d’aquest nou curs 2024/2025 en el centre va determinar que la Direcció sol·licitara a principis del mes de juny a la Conselleria d’Educació que cobrira les baixes i el total d’hores docents que aquests deixaven amb personal docent funcionari de la Conselleria d’Educació. Concretament, segons expliquen des del centre, es va sol·licitar un lloc de professor/a o mestre/a de valencià, més una mitja jornada de professor/a de secundària de l’especialitat de FPA Ciències Socials. La Inspecció va rebre la sol·licitud i “va emetre un informe favorable a eixa ampliació durant els primers dies de juliol”. Amb aquest informe favorable, la direcció de l’escola comptava “amb la seguretat de poder mantenir l’oferta formativa que va planificar en juny, mes en el qual els centres d’adults comencen les seues matrícules per al curs 2024/2025”. Tanmateix, durant el mes de juliol eixes places no van aparéixer en els llistats per a ser adjudicades en els procediments d’adjudicacions de personal docent de la Conselleria d’Educació.

El problema va començar per setembre, quan la Direcció va reclamar a la Conselleria les places que havia sol·licitat i que no havien eixit per tal que les crearen i les tragueren abans del començament del curs. “Per a la seua desagradable sorpresa, la inspecció educativa, a instàncies de Conselleria, va voler justificar a partir d’aleshores que eixes necessitats no s’ajustaven a la realitat i que el centre ja disposa de plantilla suficient per a poder cobrir els programes formatius més importants per ordre de prelació”. Finalment, després de dies de gestions amb la inspecció “aquesta ha comunicat a la direcció del centre la seua negativa a dotar-lo amb el professorat que necessita per atendre com cal a tot el seu alumnat”.

Des del 16 de setembre, dia que va començar el curs acadèmic 2024/2025, la Direcció i el claustre de professorat del centre va haver de dissenyar un pla temporal d’atenció a l’alumnat dels programes formatius afectats, com són l’alumnat de Graduat d’Educació Secundària, el dels distints nivells de valencià (A1, A2, B1, B2 i C1), així com el del grup de preparació per a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys. Tots ells sumen un total de vora 150 alumnes. “Hi ha actualment 4 professores i professors que estan fent més hores d’atenció de les permeses per tal d’atendre parcialment l’alumnat d’aquests grups afectats i ajudar-los amb l’esperança que la Conselleria d’educació trobe una solució final i dote del professorat que necessita al centre per donar l’alumnat l’atenció que es mereix el més prompte possible”.

L’Ajuntament d’Ontinyent s’ha interessat pel cas i, expliquen, ha donat suport al centre, demanant també amb la Direcció una reunió urgent amb la directora territorial d’Educació, Sra. Inmaculada Murgui, per tractar de veure una solució al problema generat “que ha creat un greuge i un perjuí a l’alumnat i al centre”. Si aquest problema no se soluciona prompte, més de 150 alumnes es quedaran sense docència: alumnat dels programes c (grups de preparació de les proves de certificació de valencià A1, B1, B2 i C1), alumnat del programa d (accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys) i també alumnat del programa e.1 (castellà per a estrangers o anglés).

“Un centre com el CPFPA Sant Carles, amb una llarga tradició de dedicació a l’ensenyament de persones adultes i amb més de 800 matrícules en ensenyament reglat (al voltant de 1.300 entre reglat i no reglat), no pot permetre una pèrdua com aquesta en qualitat d’atenció educativa a la ciutadania d’Ontinyent i de la comarca. L’alumnat no pot de la nit al dia perdre el seu dret a l’ensenyament simplement per una pèssima gestió administrativa de la Conselleria d’Educació. El Consell Escolar del centre no es resigna a lluitar per tal que es respecten els drets a l’ensenyament i a exigir que no es retallen els drets educatius del seu alumnat”.