A qui votar? Ací les propostes dels dos candidats

EL PROGRAMA ELECTORAL DE RICARDO CALABUIG

  1. L’obtenció de l’esperada declaració de Festes d’Interés Turístic Internacional, bé mereix una gran celebració.

Organitzarem un seguit d’actes a l’alçada de l’efemèride, incloent entre altres una desfilada commemorativa, i el trasllat del nostre Morenet a la seua restaurada Ermita de Santa Anna.

  • Per la consecució de la plena igualtat, proposarem una modificació transitòria del capítol de reconeixements del Reglament de la Societat de Festers per a que totes les dones majors de 65 anys, amb participació en la festa des del 1989, reben la mateixa distinció que els seus companys homes, donat que ells no ho han pogut fer abans.
  • Atendrem les necessitats de les nostres comparses. Les exigències burocràtiques de les administracions públiques suposen un vertader problema a les seues juntes.

Entre altres oferirem suport per a la consecució de la llicència administrativa de les diferents tipologies de les seus festeres, la qual és un imperatiu legal.

  • El nostre museu fester forma part de la xarxa de museus de la Generalitat des de 2013, fet pel qual obté subvencions per a la seua continua millora i manteniment.

Per formar part d’esta xarxa i poder optar a estes ajudes, s’ha de complir amb l’imperatiu legal de comptar amb un director qualificat i la corresponent junta rectora.

Continuarem apostant per la dignitat d’aquesta institució en que troba salvaguarda el patrimoni de la festa.

  • Indubtablement, la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia compta amb unes impecables instal·lacions.

Tot comporta un esforç, gràcies a la bona gestió, actualment comptem amb una bona salut econòmica que ens permet revertir en el fester part dels recursos de la Festa.

Proposarem la creació d’un fons de reserva que otorgue una ajuda directa a les comparses de càrrec.

  • Comptem amb una junta equilibrada e intergeneracional, que dona representació a bona part de generacions de festers.

Per això, apostem per oferir diversitat de models d’oci, com ara donar suport a la festa durant el dia amb bandes de música i serveis, que recuperen la vida al Carrer Major els matins de dissabte i diumenge de Festes.

  • Som conscients de la importància que té la imatge que transmeten les nostres Festes. Apostem per la millora dels escenaris pels que transcorren actes i desfilades, amb elements decoratius identitaris com ara una il·luminació pròpia i amb personalitat, o la construcció d’uns merlets a la plaça que done continuïtat estètica al nostre majestuós castell, que enguany compleix 40 anys.
  • Visquem a l’era de les comunicacions i les noves tecnologies. Conscients d’aquesta realitat, millorarem els canals de comunicació interna i externa de la Societat de Festers, tant amb les comparses i festers, com amb la resta de la societat civil d’Ontinyent.

    9. La marcha mora Chimo, el nostre himne, del nostre ben volgut mestre Ferrero, compta amb un acte singular i multitudinari amb cada vegada més repercussió a nivell internacional. Treballarem per millorar aquest acte i pel seu reconeixement i salvaguarda com a Bé d’interès Cultural.


10. Les nostres Festes estan més vives que mai i compten amb el màxim reconeixement internacional. Estarem al costat de la Nostra Festa, atenent els seus reptes i necessitats. L’entrada és una d’elles, per això, ja a les passades Festes es va encarregar un estudi independent per identificar fortaleses i debilitats de l’acte, per comptar amb tota la informació i atendre totes les opcions per a la salvaguarda d’un acte que es especialment sensible i significatiu. Però les Festes són molt més… Ens proposem millorar Chimo, el dia de les entrades, la incomparable baixada del Crist i l’arrancada de la diana de Gala així com les nostres ambaixades. Ens proposem fer que cadascun dels dies de Festes hi haja un motiu, un acte que siga motor d’atracció a les nostres festes.

EL PROGRAMA ELECTORAL DE JOSE SEGUÍ

  1. Insígnia de plata dones festeres

Volem corregir el defecte històric que ha impedit a les dones formar part de la Festa plenament.

Per tant, sol·licitarem imposar la insígnia de plata a totes aquelles dones amb al menys 65 anys, que hagen format part dels nostres Moros i Cristians un mínim de 25 anys ininterrompudament i que hagen nascut abans de 1975.

L’article 64 del Reglament pasa a exposar lo següent: La insígnia de Plata de la Societat és l’Honor que es concedeix a les persones o institucions pels seus mèrits, sense arribar a ser els de la insígnia d’Or: Tindran dret a ella:

a)- De forma automàtica els membres que pertanguen a la Junta durant un mandat complet de tres anys, si no la tingueren amb anterioritat.

b)- De forma automàtica, els festers que en complir els seixanta-cinc anys acrediten haver participat 50 anys en les Festes de Moros i Cristians, si no estan en possessió de la mateixa.

c)- Les persones que es facen creditores a ella, per decisió del President o de la Junta de Govern.

d)- Les Institucions a proposta del President amb la ratificació de dos terços dels assistents a la Junta de Govern en què es propose

Per tant, és evident que actualment les dones no poden accedir a aconseguir aquesta insígnia, ja que ninguna festera ha desfilat més de 50 anys.

És evident que la dona festera, si haguera pogut, també haguera desfilat molt abans. Per tant, mereix que se li reconega l’experiència d’aquestes festeres de la mateixa manera que ja se’ls fa als homes festers.

  • Problemàtica dels trages oficials

Cada vegada més, les comparses presenten noves modificacions dels trages, degut a la problemàtica que patixen amb les teles o metalls. Per tant, ens comprometem a buscar-li una solució que respecte la nostra història i la de les pròpies comparses; per tal de no vore’ns abocats a la modificació o desaparició dels mateixos.

Volem treballar amb la plena col·laboració de les comparses per a trobar una solució consensuada que s’acople als temps que vivim sense tindre que renunciar al que hem sigut.

Moltes comparses, degut als problemes que han tingut per mantindré els trages originals al confeccionar-los, han anat perdent elements claus de la seua vestimenta i nosaltres ens comprometem a ficar-li solució.

  • Entrada

Cada vegada més festers i festeres omplin els carrers d’Ontinyent i la solució no està en que desfilen més apresa. És necessari revisar la problemàtica de l’entrada plantejant un canvi que s’implante de forma consensuada.

Sabem que hi ha moltes possibles solucions per a l’entrada però també som conscients que son els festers els que tenen que decidir el seu futur.

No volem imposar res, tot el contrari. Per tant, plantegem l’organització d’un congrés on es puguen plantejar alternatives dignes per a la nostra Entrada, considerar-les, debatir-les i finalment dur-les a votació per tal de que siguen els membres de la Societat els qui decidisquen quin camí volen prendre.

  • Museu Fester

El Museu Fester ha estat estancat i no és atractiu. Aquest té que ser el motor de la cultura festera per al nostre poble i per a les nostres comparses.

Per tant, crearem una programació anual i dinàmica per a tots els públics amb exposicions temporals. I a més a més, treballarem per a que les escoles de la comarca i no tan sols d’Ontinyent visiten el Museu durant tot l’any.

Volem substituir la figura del Director del Museu dins de la pròpia Junta de Govern, sense renunciar a la seua titularitat, per a no perdre les subvencions. Proposarem que el nostre museu siga encapçalat pel President de la Societat de Festers, amb una comissió, no únicament interna, sinó on estiguen representats tots els àmbits de la nostra societat per tal de cuidar l’espai que guarda la nostra Festa.

De la mateixa manera, proposem incorporar una proposta didàctica material per a les escoles ja no tan sols d’Ontinyent, sinó també de la comarca. Que incorpore material per a les escoles en el que es treballe la història, les tradicions associades a les nostres festes o la vestimenta de cada comparsa, mitjançant jocs o dibuixos per a que els més menuts coneguen de primera mà la Festa. Una de les nostres grans apostes seria la creació d’una visita inmersiva de la Festa, de tal manera, que amb audiovisuals, sons i imatges, el visitant puga clavar-se dins dels nostres actes. Conseguiriem així fer-lo més atractiu i per suposat, convertir-lo en un motor eficaç de la cultura festera ontinyentina.