Absolució definitiva a polítics i tècnis pel conflicte de les casetes

Després de catorze anys, l’Audiència Provincial de València ha absolt als exalcaldes de la ciutat Rafael Portero i Manuel Reguart, al que fóra regidor d’Urbanisme i primer tinent d’alcalde, Filiberto Tortosa, així com als tècnics municipals Pepe Vidal, Carmen Gil i Manuel Ángel del Moral.

La batalla judicial començava en 2006, amb una denúncia interposada per l’Associació en Defensa de les Casetes (ADECA) que els acusava de prevaricació administrativa. Dels jutjats d’Ontinyent van passar als de València i va ser en 2018 quan el Jutjat del Penal número 1 de València absolia als acusats i rebutjava la petició de l’acusació de nou anys d’inhabilitació, ja que no es consideraven provats els delictes dels quals se’ls acusaven.

Ara, dos anys després, i després recórrer la part denunciant, l’Audiència Provincial ha posat punt final al conegut com judici de les casetes. El màxim òrgan judicial ha dictaminat l’absolució i en aquesta ocasió la sentència es ferma.

Per a ADECA la denuncia va ser provocada perquè consideraven que no es van tractar per igual tots els procediments i expedients per a la restitució de la legalitat urbanística i acusaven els demandats de beneficiar a familiars i persones pròximes a aquests polítics i treballadors de l’Oficina Tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Cal recordar que ja en el judici de 2018, el Ministeri Fiscal no va apreciar delicte en l’actuació dels acusats. La fiscalia no va observar indicis penals que pogueren motivar càstig o sanció, sol·licitant així el sobreseïment i arxivament de la causa. Un fet que va afavorir l’absolució ja en el seu dia.

Catorze anys per a resoldre aquest problema i tancar aquesta llarga història de lluita en tribunals entre ADECA i els representants tècnics i polítics de l’Ajuntament d’Ontinyent.