ACTE OFICIAL: canvi important per a les Festes de 2023

L’Assaig de les Ambaixades, un acte oficial contemplat en el programa de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, deixarà de fer-se a l’ermita de Santa Anna. Almenys així s’ha anunciat per part de la junta de govern de la Societat de Festers.

El canvi afecta ja a l’edició de 2023. L’Assaig que està previst per al diumenge 6 d’agost, enguany cau el dia de Sant Salvador, abandona l’ermita i les seues immediacions per a traslladar-se a la Plaça de Baix. La declamació dels versos de Cervino per part de l’Ambaixador cristià (el creuat Vicent Bordera) i de l’Ambaixador moro (el benimerí Juanan Alcaraz), es realitzarà des de la balconada de l’edifici de Festers que dóna a la Plaça de Baix. Prèviament es realitzarà la missa a l’ermita i, després, l’esmorzar al saló-Casino de la Societat de Festers.

Els motius que han provocat el canvi d’escenari estan molt lligats a les mateixes causes que enguany també van traslladar el Campament de Jacobo que s’instal·la en la celebració dels Reis per gener: la situació de perill que genera l’edifici de l’antiga casa d’exercicis de Santa Anna. Les condicions limiten l’afluència de la gent a l’acte. Això obligava, a organitzar el servei de l’esmorzar en una zona apartada i a instal·lar WC químics. A banda, l’assaig no podia lluir amb tots els seus protagonistes.

L’Assaig de les Ambaixades va ser instaurat sota la presidència de Vicent Micó, a la segona meïtat dels anys 90 del segle passat i, posteriorment, va ser incorporat com a acte oficial de les Festes.