Aielo de Malferit revindica la paternitat de la Coca-cola

L’Ajuntament d’Aielo de Malferit va iniciar a la fi de 2017 una campanya sota el lema ‘Aielo inventa la Kola-coca, Aielo descobreix la Coca-cola’, que té com a objectiu “donar a conéixer la nostra localitat per tota Espanya i fins i tot pel món”, assegura el seu alcalde, José Luis Juan Pinter. El propòsit és merament turístic, per la qual cosa, han iniciat contactes amb la multinacional per a preguntar-los si poden promocionar-se com a bressol de la Coca-cola. “Treballem perquè Aielo de Malferit es conega. Gràcies a Nino Bravo ve molta gent a visitar-nos, a conéixer el seu museu. I ara, a aquest atractiu, volem sumar-li el de la Coca-cola, crear un producte visitable”, explica Dani Vicent, tècnic de l’Ajuntament d’Aielo de Malferit.

En 2017, el consistori aielense va dotar “de pressupost” la campanya sobre la Coca-cola i a l’octubre, en el marc de la Fira Gastronòmica de la localitat, es va inaugurar una mostra amb productes històrics de la marca multinacional. “Volem dur a terme diferents iniciatives conjuntes amb la Destilería Ayelo perquè aquesta història siga un atractiu més del nostre municipi”, manifesta Dani Vicent.

VIATGE A 1880
Per a poder conéixer que relació existeix entre Aielo de Malferit i el naixement de la Coca-cola és necessari viatjar al segle XIX. En 1880 tres emprenedors de la localitat, Enrique Ortiz, Ricardo Sanz i Bautista Aparici, van obrir una destil·leria en el poble. Aielo tenia llavors la meitat d’habitants, però una notable fama com a productor de vinyes americanes i licors.

Bautista Aparici exercia de comercial. Recorria el món de finals del segle XIX amb una maleta carregada de mostres dels seus productes, que repartia per a obrir mercats. Entre ells el ‘Jarabe Superior de Kola-coca’. La història que s’ha transmés a Aielo de Malferit és que en 1885 l’empresari va presentar el seu producte en una fira de Filadèlfia. A l’any següent, el farmacèutic nord-americà John Pemberton va traure al mercat la seua beguda, la Coca-cola, a Atlanta, Geòrgia.

Els ingredients bàsics de la Coca-cola eren fulles de coca, nou de cola i aigua de soda. L’única diferència amb la beguda d’Aielo és que aquesta es barrejava amb aigua fresca. Però va deixar de produir-se. Segons narra l’explicació popular és que en algun moment, entre principis del segle XX i els anys 50, representants de la companyia van visitar Aielo i van adquirir la marca per a evitar problemes comercials a Espanya, però tampoc existeixen justificants d’aquella suposada transacció. Segons el testimoniatge transmés entre la població, Coca-cola va pagar 30.000 pessetes als propietaris de la licoreria per a comprar la patent del xarop. A partir de llavors no va poder utilitzar més l’apel·latiu ‘coca’.
A partir d’aquell moment i fins hui, la destil·leria va passar a fabricar la versió alcohòlica d’aquella beguda, el Licor de Nou de Kola, amb un sabor dolç.

Certament, tant per a l’Ajuntament d’Aielo de Malferit, per a la Destilería Ayelo així com per als 4.700 habitants del municipi la Kola-coca és la precursora de la Coca-cola. I ara reivindica el seu paper com a bressol de la beguda més consumida del món.