Aielo inicia les activitats de la capital cultural

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha programat la primera d’un seguit d’activitats que té previstes durant 2022 a Aielo de Malferit, amb motiu del reconeixement de la població de la Vall d’Albaida com a capital cultural valenciana. Es tracta d’un concert del Cor de la Generalitat, junt amb el grup valencià de recuperació de música antiga La Dispersione, sota la direcció de Joan B. Boïls, que tindrà lloc hui a les 20.00 hores a l’església de Sant Pere d’Aielo de Malferit, i és gratuït.

En aquest sentit, s’ha dissenyat un programa especial titulat ‘Armónico Tributo’, format per obres de Buxtehude, Fasch, Muffat i Bach. En aquest muntatge, el director del Cor de la Generalitat serà Jordi Blanch i es comptarà amb la soprano Erika Escrivà i l’alt Diana Muñoz com a intèrprets principals.

El grup La Dispersione estarà compost pels violinistes Luis Osca i Josep Ribes; Juan Perfecto Osca al violó; Lluc Osca al contrabaix; Fran López a la tiorba, i Ignasi Jordà a l’orgue. D’altra banda, també al marc de la capitalitat cultural, l’Ajuntament d’Aielo de Malferit, ha encomanat a un grup de persones de la localitat vinculades a la cultura, la història i el patrimoni, la redacció de la biografia d’en Baptista Aparici Belda (1857-1942).  

Aquestes són, l’escriptora Mariló Sanz Mora, l’arxivera i bibliotecària Maria Jesús Juan i el cronista local Ferran Castelló. La biografia s’editarà dintre de la Col·lecció Bocins gràcies a l’Àrea de Cultura de la Diputació de València. Aquesta publicació permetrà conéixer la trajectòria personal i professional de Baptista Aparici, qui, junt amb dos socis, estableix la fàbrica de licors Aparici, Sanz i Ortiz, la qual va obtenir nombrosos premis nacionals i internacionals. Baptista era l’encarregat de la promoció i venda del producte. També és considerat un dels impulsors de la central Hidroelèctrica Ayelense, sent una de les primeres deu empreses constituïdes al territori espanyol.