AITEX dona a conéixer als guanyadors de la VI edició del Repte sobre residus tèxtils

El dilluns 17 de juny va tindre lloc el lliurament de premis del Repte AITEX 2024, el concurs que premia les idees més innovadores enfocades al desenvolupament de nous productes, processos, serveis o noves funcionalitats.


En 2025 entrarà en vigor una nova Directiva Europea per a la recollida de residus tèxtils. Per aquest motiu, en aquesta 6a edició s’ha plantejat als alumnes el següent repte: «Quin producte innovador desenvoluparies amb totes aquestes deixalles tèxtils?». Es van rebre més de 800 inscripcions d’alumnes de secundària de tota la Comunitat Valenciana que volien resoldre el repte d’enguany. El jurat, compost per experts d’AITEX, ha triat les 8 propostes guanyadores.


Estudiants, professors/as i familiars han acudit a les noves instal·lacions d’AITEX a Alcoi on, després de l’obertura de l’acte per part de Vicente Blanes, director general d’AITEX, ha pres la paraula Beatriz Domenech, Responsable del Departament Institucional, per a anunciar als guanyadors del Repte d’enguany.

GUANYADORS REPTE AITEX 2024


El primer premi ha sigut per a la proposta «BioTextura», que es basa en la construcció de mobiliari urbà a partir del reciclatge de gespa artificial rebutjada i combinat amb bioplàstic. Els guanyadors han sigut Jorge Coronil Martinez, Mario Gallego De Miguel, Cayetano Cánoves Martí i María La Torre Ballesteros de l’IES Salvador Gadea d’Aldaia.


«Cottair» ha sigut la proposta premiada amb el segon premi. Un filtre d’aire de moto més ecològic l’espuma de la qual està feta del cotó de les samarretes. Els components d’aquest equip són Miguel Torres Francés, Pablo Esteve Puig, Marc Belda Serrano i Iván Martínez Vañó de l’IES Professor Manuel Broseta de Banyeres de Mariola.


El tercer premi ha sigut per a la proposta «Texment», basada en la creació d’un material de construcció que incorpora fibres tèxtils per a transmetre major aïllament tèrmic. El tercer lloc ha sigut per a Marc Pérez Córcoles, Mauro Domínguez Pérez, Simón Vicent Sánchez i Pau Ferriol Soler del Col·legi Sant Francesc d’Assís de Cocentaina.


FINALISTES REPTE AITEX 2024


En quarta posició, «Doggie Whims», un projecte per a ajudar als canins que resideixen en les gosseres mitjançant la fabricació de complements fets amb peces tèrmiques i suaus. Els premiats han sigut Marta Giné Iranzo, Valeria Chuliá Abad, Estela Aparicio Ponce i Éric Giner Jimenez del Col·legi Hermes de València.


En cinquena posició, la proposta «Paratur», un paraigua amb residus tèxtils d’impermeables i gavardines per a garantir la seua impermeabilitat i resistència. Els premiats han sigut Valentina Candau Nebot, Josep Zafra Abella i Mohamed El Hounaini de l’IES Llombai de Borriana.
En sisena posició la proposta «Bricktex», una rajola modular encaixable fabricat a partir de residus tèxtils combinats amb fusta reciclada. Els components d’aquest equip són Carles Albiol Pérez, Adrián Bolinches López i Haonan Zhou de l’IES Sivera Font de Canals.


La setena posició ha sigut per a «Sòls Tèxtils Company», la proposta dels quals es basa en l’ús de sòls sintètics com a sistema de seguretat per a absorbir i dissipar l’energia cinètica provocada per una caiguda. L’equip està conformat per Blanca Albert Fernández, Paula Edo Fabregat i Alejandro Barres Gozálvez de l’IES Llombai de Borriana.


Finalment, la proposta que ha quedat en huitena posició ha sigut «Ecobrick», basada en blocs de tova que substitueixen els materials tradicionals com la palla, el llim o el fem per materials tèxtils com el cotó o el polièster. Els components d’aquest equip són Marc Camarena Momparler, Manel Camarena Momparler, Sofia Oleg Ivanov i Irene Sofia Bataller Johera de l’IES Josep de Ribera de La Pobla del Duc.

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR TÈXTIL I COSMÈTIC


Entre els eixos estratègics fonamentals per a AITEX es troba la dinamització del teixit empresarial, tant en l’àmbit tèxtil com en la resta dels sectors d’aplicació on desenvolupem la nostra activitat.
Per mitjà d’una sèrie d’accions que fomenten la interacció amb diferents públics, es pretén que les empreses siguen més competitives trobant noves solucions davant nous reptes i impulsant el creixement industrial en un entorn sostenible.


Quant a la societat en general, el Centre aposta per millorar la visibilitat del sector entre diferents col·lectius, entre els quals es troben xiquets i joves, transmetent la importància dels actuals valors d’un sector modern i d’avantguarda amb avanços científic-tecnològics en una indústria cada vegada més sostenible