Albaida, declarada Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes

Hui, divendres 1 d’octubre, el Ple del Consell aprova la declaració de la Ciutat d’Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes. “Estem molt contents perquè Albaida s’ho mereix, ja que des del segle XIII les campanes s’han tocat de forma manual, de manera que és una consideració per a totes les generacions que han mantingut aquesta tradició viva fins als nostres dies”, explica el coordinador dels Campaners d’Albaida, Antonio Berenguer.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, considera important que aquesta tradició “compte amb el suport d’una declaració institucional del Consell, que reconega el llegat històric, cultural i etnològic que té la Ciutat d’Albaida i, per descomptat, suposa una mostra única al territori valencià”. L’acord del Consell, a proposta de Cultura de la Generalitat, destaca que el toc de campanes a Albaida ha esdevingut un important patrimoni immaterial per a la Comunitat Valenciana, reconegut com a BIC immaterial i candidat a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, procés que culminarà en desembre de 2022 i que tots esperen que amb llum verda.

La petició perquè el Consell fera aquesta declaració va nàixer de la proposta del diputat de Cultura de Compromís, Jesús Pla, qui destacava l’alegria perquè “el camí encetat a Les Corts haja fructificat en la declaració i suport del Consell”. Albaida també és pionera per acollir el  Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac) d’Albaida, el primer espai museístic del món dedicat a aquesta tradició. L’objectiu del MitMac és formar, investigar, divulgar i protegir el toc manual de campanes i constituir un eix de desenvolupament turístic vivencial i de diversificació econòmica per a Albaida.