La vicepresidenta 1a de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha lliurat els premis del programa ‘La Memòria a l’Escola’, impulsat des de l’àrea de Memòria Democràtica de la institució provincial de la qual també és responsable, i que enguany ha guardonat, entre altres, a dos treballs d’alumnes de l’IES Jaume I d’Ontinyent. En concret, el certamen es centrava enguany en els moviments de població forçats per conflictes durant els segles XIX i XX, resultant guanyador d’un segon premi el treball ‘Armenia: fragmentos de una historia olvidada’, de Larisa Avestisyan (IES Jaume I d’Ontinyent); i d’un tercer premi el treball ‘De Bucaresti a Ontinyent’, de Carla Bartha i Iris Ana-Maria Cäluean (IES Jaume I d’Ontinyent).
En l’acte de lliurament dels premis, als que les alumnes guanyadores acudien acompanyades pel professor de l’IES Jaume I Francisco Valero i els regidors ontinyentins Àlex Borrell (Cultura) i Ferran Gandia (Educació), Natàlia Enguix felicitava l’alumnat guardonat d’uns premis “amb els que volem fer valdre la democràcia i els drets humans, per tal que la gent jove conega la importància de què la història no es torne a repetir, i que la història es conte tal com va passar”. Francisco Valero feia una valoració “molt positiva d’aquests premis, ja que en aquests temps hem de saber d’on venim i recordar a l’alumnat la tragèdia viscuda a Espanya i també a altres països, com el genocidi a Armènia o la dictadura de Ceaucescu en Romania, sobre els que han versat els treballs de les nostres alumnes”.
Enguix, acompanyada per les diputades Rocío Gil, Dolors Gimeno i Lola Celda, i els diputats Paco Teruel i Avelino Mascarell, va agrair l’esforç de tots i totes les participants i va animar a la participació de l’alumnat de tota la província a la participació en la VI edició dels premis en 2025, que es publicarà pròximament amb el tema ‘Les dones, les primeres guardianes de la memòria’ i on podran participar alumnes d’FP bàsica a més dels de 4t de l’ESO i 1r i 2n de Batxillerat. Com a curiositat, els premis entregats a l’alumnat i els tutors són xicotetes oliveres que simbolitzen la victòria, la pau i, en algunes tradicions, la memòria per la longevitat de l’arbre. “Animem als guanyadors a trasplantar en els seus centres aquests arbres per a estendre l’arrel de la memòria que hui ha reconegut els vostres treballs”.