Jugar amb el vent com a timó i convertir un globus en un vaixell per a solcar els cels. Això és el que fa Blai Carbonell, creador de TotGlobo. Ell, com a segon pilot amb millor posició en l’àmbit nacional, i 83 competidors més decoren el cel d’Hongria en el Campionat Europeu d’Aerostació. Els globus aerostàtics li van donar ales al bocairentí per a volar. Després de fer passejos per les altures en Bocairent, localitat on desenvolupen la seua activitat principal, va començar en el món de la competició i va participar en el Campionat d’Espanya. A partir d’eixe moment, aquest és una cita encerclada en el seu calendari cada any. “No obstant això, hi ha un dèficit de competicions a Espanya amb respecte d’altres països europeus o el Japó, on és molt popular. A València tampoc hi ha massa tradició si es compara amb Catalunya o Madrid. Això ha implicat que haja aprés des de zero i de manera autodidacta”, emfatitza.
Els globus han permés que Blai traspasse fronteres i que no només arribe a diferents altures, sinó també països. Així, ha participat en dos mundials i en quatre campionats d’Europa. De fet, ara es troba disputant el quart, celebrat a Hongria, el qual va començar el dilluns i acaba divendres. Els campionats, explica Blai, solen durar entre cinc o sis dies amb vols de matí i de vesprada. Per a aconseguir una plaça en un europeu o un mundial, has de quedar entre els primers classificats del rànquing nacional, uns llocs que Blai ha assolit en els últims anys. Un passaport que li ha permés viatjar a Hongria.
En aquest esport hi ha un membre fonamental a tenir en compte: el vent. “Com no es pot dirigir el globus, has de jugar amb el vent”, confessa Blai. Per a jugar amb ell, un aspecte clau és l’experiència, la qual permet adaptar-se a les circumstàncies en cada moment durant un campionat. Un factor que s’adquireix amb entrenament. “La competició es resumeix en precisió. Et donen diverses coordenades en un mapa perquè, durant un vol, passes per eixos punts. Qui més s’apropa a cada un és el que més punts obté”, estableix Blai, l’únic valencià en la competició. “La clau és tindre sempre una ment de principiant en el sentit que mai s’ha de perdre la voluntat per aprendre”, confessa Carbonell.