Cada ontinyentí recicla 20,7 kg de vidre, superant la mitjana estatal (19 kg) i autonòmica (17 kg)

Els ciutadans d’Ontinyent van reciclar un total de 742.640 quilograms d’envasos de vidre en l’any 2021, una mitjana de 20,7 kg de vidre per persona que supera la mitjana estatal (19 kg) i autonòmica (17 kg), segons les dades facilitades per Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de vidre a Espanya.

L’anunci arribava aquest matí per part de Sayo Gandia, regidora de Sostenibilitat, en el marc de la presentació d’una nova campanya per a impulsar el reciclatge d’aquests envasos en el sector hostaler de la localitat. La iniciativa ha estat presentada junt amb el tècnic de la gerència d’Ecovidrio per a la Comunitat Valenciana, Manuel Sala, i l’educador ambiental d’aquesta acció, Jordi Martí.

Segons ha explicat Sala, la iniciativa, en una primera fase, començarà amb la realització d’enquestes i entrevistes a tots els establiments d’hostaleria d’Ontinyent, per a conéixer de primera mà quines són les seues necessitats i poder adequar els recursos existents. A més, s’oferirà informació detallada als locals de com reciclar correctament i dels avantatges socials, econòmiques i mediambientals que té el reciclatge de vidre.

En una segona fase, i per a facilitar el reciclatge de vidre en el canal Horeca (Hostaleria, Restauració i Servei d’àpats), s’instal·laran contenidors especials, dotats amb una boca més ampla, que permeten la reutilització de grans quantitats de vidre. També s’entregaran poals adaptats amb rodes per a facilitar el transport dels residus de vidre i el seu posterior buidatge en els contenidors.

Especial atenció a les comparses

La campanya també prestarà especial atenció a les comparses de moros i cristians amb local propi. Respecte a la taxa de contenidors, el gerent de zona d’Ecovidrio explicava que Ontinyent se situa amb una mitjana de 253 habitants per contenidor, comptant en l’actualitat amb un total de 142 iglús per als residus d’envasos de vidre, “una xifra que volem augmentar en tenir les dades d’aquesta campanya”, avançava.

Finalment, Sayo Gandia posava en relleu els beneficis mediambientals del reciclatge d’aquest material, ja que “el vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals”, concloïa.