Classes d’espanyol gratuïtes per als nouvinguts ucraïnesos

Durant el mes d’abril l’acadèmia d’Ontinyent Fast Forward imparteix classes d’espanyol, de manera totalment gratuïta, als nous ucraïnesos que han arribat a la ciutat fugint de la guerra. Anastasia Starodub, de vint-i-sis anys, va arribar en 2017 a Ontinyent després d’esclatar del conflicte a Crimea (Ucraïna), quan es va assabentar que necessitaven una persona que parlarà ucraïnés per a impartir classes d’espanyol, no va dubtar en apuntar-se. Es tracta de la primera vegada que Anastasia fa de professora, les classes normalment són dues vegades per setmana i tenen una durada d’una hora. Principalment, entre les assistents es troben dones que han fugit de la guerra i que ha arribat a la zona gràcies a familiars o de vincles amb el treball.

“He començat explicant els colors i els números, per exemple vaig descobrir les 100 paraules més importants de l’espanyol i hem estat treballant en això, ara hem començat amb els temps verbals. Les xiques estan posant molt de la seua part, estan fent un gran esforç estudiant a casa”, conta Starodub a aquest periòdic. Entre les seues alumnes es troben Veronika Lysenko i Oksana Stabrovska, dues amigues de vint-i-nou anys, que han vist com les seues vides s’han patit en dos després d’haver hagut de deixar a les seues parelles en el país en guerra.

Tanmateix, les dues desitgen fort que prompte s’acabe la guerra, ja que la idea que porten en ment és tornar a Ucraïna quan cessen les tensions. En el cas de Diana Shumska i Liliya Fedosova, de 43 i 48 anys, van arribar fa un mes a Espanya. Són germanes i han vingut amb les seues filles de 14 i 15 anys. Sobre tornar a Ucraïna, elles prefereixen refer ací les seues vides perquè que les joves tinguen bons estudis.

Des de la mateixa acadèmia, Laura ens detalla que les classes estan formades per un grup que oscil·la entre dos i set alumnes, i la idea és que les classes s’estenguen almenys fins al mes de juny. “Volíem ajudar perquè aquestes dones aprengueren espanyol, és una forma d’aportar el nostre granet d’arena, vam pensar que Anastasia era la millor opció, ja que són dones que necessiten aprendre l’idioma des de zero”.