Compromís lamenta que PP i Ens Uneix no tinguen un full de ruta per a la Mancomunitat i farà una oposició constructiva

Aquest dilluns, 22 d’abril, Compromís per la Vall d’Albaida anunciava en el Ple de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida la seua decisió de no assumir delegacions de gestió en la Junta de Govern de l’entitat comarcal, i mantindre’s en l’oposició. La formació valencianista, progressista i ecologista havia condicionat la seua participació en el govern a l’establiment d’un full de ruta clar per al reforçament tècnic, que fera possible la millora de la qualitat en la prestació de serveis als municipis de la Vall d’Albaida.

Aquest full de ruta no ha quedat aclarit per PP i Ens Uneix, partits que tenen la majoria al Ple de la Mancomunitat, després de mesos de converses amb tots els grups. A més, l’anunci del govern de la Generalitat sobre suprimir aspectes rellevants de la Llei de Mancomunitats del Botànic ha estat el detonant final que ha motivat la decisió de Compromís per la Vall d’Albaida.

En paraules del portaveu de Compromís a la Mancomunitat i alcalde de Fontanars dels Alforins, Julio Biosca, “des que vam començar la legislatura hem mantingut en tot moment que el més important per a nosaltres era acordar, entre tots els grups, un full de ruta ben definit per afrontar els reptes que té la Mancomunitat, i només si els objectius d’aquest full de ruta eren clars i compartits entraríem a gestionar delegacions de govern.

El nou contracte de gestió de residus i la necessitat de millorar els serveis per als nostres pobles requerien un reforçament de l’estructura tècnica de la Mancomunitat”.

“En els últims anys hem pogut comprovar que aquesta limitació en el personal ha provocat una excessiva lentitud dels canvis que cal implementar.

Per solucionar-ho, la Llei de Mancomunitats del 2018, impulsada pel Govern Valencià del Botànic, oferia la possibilitat de comptar amb un Secretari a temps complet i centrat en la gestió de l’entitat comarcal, i altres qüestions com la possibilitat de constituir-se com a entitat d’àmbit comarcal reconeguda, i assolir una representació més proporcional. Ara Mazón ha anunciat que vol suprimir els aspectes més importants d’aquesta Llei”, explicava el portaveu.

Biosca remarcava que “la nostra postura estava clara des del principi de la legislatura, i a més ja l’havíem expressat anys enrere, ja que la considerem clau per a la supervivència i bon funcionament de l’ens comarcal. En tot aquest temps no hem tingut suficient concreció sobre les nostres peticions de reforçament tècnic per part del president de la Mancomunitat, del Partit Popular.

No s’ha volgut apostar per crear una gerència tècnica ni se’ns ha dit clarament si es volia avançar de manera àgil i decidida en el procés de constitució com a Mancomunitat d’àmbit comarcal segons la Llei de Mancomunitats del 2018. I si eixa incertesa no fora suficient, aquest passat dissabte coneixíem la intenció del Govern de la Generalitat de PP i Vox de modificar aspectes claus d’aquesta Llei, desmantellant-la en la pràctica”.

“I per últim, després que el president afirmara que la Mancomunitat està en fallida tècnicament, la primera decisió del PP i Ens Uneix ha estat aprovar noves remuneracions per assistència als plens, un increment de la despesa política incoherent amb la situació financera que, segons el mateix president, està travessant la Mancomunitat.

En aquest context no podem sumar-nos a participar en la gestió, perquè el nostre plantejament respecte a les necessitats i funcionament de la Mancomunitat xoca frontalment amb les intencions de la Generalitat, i a hores d’ara tampoc encaixa amb les prioritats de PP i Ens Uneix per a dirigir l’ens comarcal”, exposava el portaveu de Compromís a la Mancomunitat.

En relació amb les crítiques realitzades contra Compromís per part de PP i Ens Uneix, Biosca assenyalava que “cal recordar que el 4 de desembre de 2023 vam celebrar un Ple Extraordinari per aprovar el Compte General de l’any 2022, i una reunió posterior amb tots els grups per parlar del rumb de la Mancomunitat. Ens Uneix no va assistir a cap de les dues cites, assegurant que no participaria en res fins que no hi haguera govern. A més, en l’anterior legislatura va ser Ens Uneix qui no va voler acceptar delegacions.

Pel que fa al PP, va arribar a votar en contra del Pressupost de 2023, que recollia diferents línies fonamentals per al funcionament de la Mancomunitat, com la gerència o l’assistència tècnica. En cap d’eixos moments se’ls ha acusat de no voler treballar per la comarca. Considerem molt poc encertat el to de PP i Ens Uneix, més encara quan des de Compromís sempre hem mostrat predisposició al diàleg, i a arribar a acords sobre els reptes que ha d’afrontar la Mancomunitat, tant quan hem estat gestionant delegacions de govern com ara que passarem a l’oposició”.

“En definitiva, hem decidit que ens mantindrem a l’oposició, i adoptarem una actitud constructiva a través de propostes útils per a la comarca. Som plenament conscients que la Mancomunitat ha de ser un espai de col·laboració i suport col·lectiu, ja que és un òrgan voluntari que té com a objectiu establir sinergies i ajudar als municipis. Amb eixe plantejament afrontarem la legislatura, i tindrem la mà estesa per a contribuir al bon funcionament de la Mancomunitat.

Però per coherència, principis i sentit comú, no podem participar en un govern que no té les prioritats clares, i que comparteix i accepta un canvi legislatiu del Govern de la Generalitat que, en la pràctica, ve a desmantellar l’avanç en la comarcalització de les decisions que suposava la Llei de Mancomunitats de 2018”, concloïa Julio Biosca.