Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat en roda de premsa la moció que portarà al Ple Municipal d’octubre de l’Ajuntament d’Ontinyent, en la qual es planteja la creació de més places de residència universitària pública al barri de la Vila. La proposta, presentada pel portaveu, Nico Calabuig, i la portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, acompanyats pel regidor Gabriel Portero i la regidora Helena Gandia, incideix en aprofitar la proximitat del Campus Universitari a la Vila com una oportunitat per a la revitalització del barri medieval, a través d’un pla de rehabilitació d’habitatges que mobilitze recursos de diferents administracions i establisca un full de ruta clar sobre la seua execució.
En paraules del portaveu de Compromís per Ontinyent i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, “la Vila necessita mesures d’impacte, impulsades per les administracions públiques, que permeten reactivar la vida del barri i revertir la tendència de despoblament i degradació que està patint, amb un 60% d’habitatges buits, segons dades de l’Associació veïnal. En aquest sentit, l’existència del Campus de la Universitat de València a Ontinyent representa una oportunitat única que cal aprofitar molt més per a repoblar el nostre barri medieval. Aquesta proposta anem plantejant-la al nostre programa des de fa temps, i també hem pogut constatar l’interés del veïnat en què puga portar-se a terme, tal com ens van comentar a la passejada organitzada per l’Associació Veïnal fa unes setmanes”.
“Actualment, existeix una Residència Universitària pública de titularitat municipal, situada al carrer Trinitat, que compta amb 8 places. Cada any s’ocupen totes les habitacions, i diverses persones queden en llista d’espera per l’absència d’una major oferta d’unitats residencials. Pensem que, una vegada s’ha consolidat el funcionament de la Residència, és moment de plantejar un pla més ambiciós. Ampliar les places de residència universitària, a través de l’aprofitament dels immobles de titularitat pública que hi ha a la Vila, així com l’adquisició i rehabilitació d’habitatges propers a l’actual edifici, permetria omplir de vida la zona, i podria servir com a punt d’inflexió per a la recuperació de serveis i habitants en el barri medieval”, ha apuntat Calabuig.
El regidor ha explicat que “habitualment, l’alumnat universitari es desplaça a peu o en vehicles no motoritzats per la ciutat, i per tant no necessita espai d’aparcament ni cotxe. A més, per la seua edat i condició física, en general no té dificultats per desplaçar-se per carrers amb pendent. Tenint en compte que la distància entre el barri i el Campus és d’escassos 500 metres, la Vila pot suposar una oportunitat molt atractiva com a espai de vida per als i les estudiants, si es donen unes condicions adequades, com lloguers assequibles, espais agradables, nets i cuidats, una connexió a Internet de fibra òptica, i uns serveis d’alimentació, oci o cultura que permeten fer vida amb garanties”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha assenyalat que “un pla com el que proposem necessita una planificació realista i també ambiciosa, que transcendisca les legislatures, i establisca un full de ruta detallat, amb els terminis i accions a realitzar, i els recursos econòmics destinats cada any. A més, com a mesura prioritària per a revitalitzar un dels barris històrics d’Ontinyent, seria fonamental mobilitzar recursos procedents tant de la mateixa Fundació Universitària com d’altres administracions, com la Diputació de València, la Generalitat Valenciana o la Unió Europea, que puguen destinar-se a aquesta línia d’actuació”.
“Som conscients que es tracta d’un projecte ampli, però perfectament possible com a pla plurianual, si hi ha voluntat política. Per això recomanem que l’Ajuntament es comprometa a estudiar fórmules viables per impulsar aquesta ampliació de places, i a treballar vies de col·laboració amb altres administracions i entitats, aprofitant els actuals immobles de titularitat pública del barri per rehabilitar-los i destinar-los a aquest ús. Així mateix, considerem clau la recerca de finançament de totes les administracions per a l’execució d’aquest pla”, ha destacat Moreno.
La regidora ha conclòs subratllant que “en situacions de decadència com la que pateix el barri de la Vila, les administracions han de fer el primer pas i realitzar mesures d’impacte que puguen canviar la tendència actual. Com sempre, treballem aquesta proposta amb caràcter constructiu, per contribuir a revitalitzar la Vila i aprofitar les sinergies positives que comptar amb un Campus pot aportar a la nostra ciutat. A més, és clau que oferim alternatives d’habitatge suficients al gran volum d’alumnat que tria Ontinyent per als seus estudis superiors. Esperem disposar del vot favorable de tota la corporació, en sintonia amb eixa preocupació col·lectiva que existeix per recuperar els barris històrics d’Ontinyent”.