Compromís per Ontinyent reclama descentralitzar els serveis socials municipals als barris

El passat dijous, durant el Ple Extraordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent, es debatia l’aprovació del Pla Estratègic Zonal dels Serveis Socials municipals, que planteja la descentralització per zones dels equips d’atenció primària, a fi d’apropar els serveis socials a la ciutadania, tal com estableix la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Generalitat Valenciana de l’any 2019. Durant el debat de la proposta, la regidora i portaveu adjunta de Compromís per Ontinyent, M. Àngels Moreno, va assenyalar que l’aplicació d’aquest Pla està per clarificar a Ontinyent, ja que, de moment, la Regidoria de Benestar Social pretén aplicar una redistribució per plantes dins l’actual edifici de Serveis Socials, on cada barri siga atés en una planta. Un fet que no suposa un apropament real dels serveis a la ciutadania, i que afecta negativament a la qualitat dels espais i l’atenció personalitzada.

En paraules de la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, “el Pla Estratègic Zonal que debatíem en l’últim Ple és un instrument molt important per garantir un apropament real dels serveis socials a la ciutadania. La Llei de Serveis Socials Inclusius de la Generalitat Valenciana, treballada per la consellera Mónica Oltra, i posteriorment per la consellera Aitana Mas, ha suposat un punt d’inflexió en la manera d’entendre aquests serveis tan essencials. Uns serveis socials que han de tindre com a pilar fonamental la proximitat a la ciutadania, igual que ocorre amb l’educació o la sanitat. Malauradament, el govern municipal pretén fer una aplicació d’aquest sistema que a curt termini no respon a aquestes premisses”.

“Des de la Regidoria de Benestar Social es pretén aplicar una redistribució de l’actual edifici municipal de Serveis Socials, de manera que cada planta es dedique a un dels tres barris o zones especificats al Pla, que són Sant Rafel, Sant Josep i la zona centre, que inclou la resta de barris. Aquesta decisió, que no implica cap apropament real als barris esmentats, suposa un perjudici respecte a la qualitat i quantitat dels espais d’atenció. Açò fa perillar les condicions òptimes respecte a la privacitat i confidencialitat en l’atenció que es necessita en aquests serveis, i també per al normal funcionament de les tasques del personal tècnic. Paral·lelament, mentre s’aplica aquesta mesura, no tenim un cronograma clar de la descentralització real i definitiva per barris”, exposava Moreno.

La regidora subratllava que “en la documentació del punt hem pogut llegir actes de la Comissió tècnica organitzativa, on és la mateixa regidora de Benestar Social, Paula Soler, qui explica que s’han fet diversos intents per aplicar una zonificació real, que seria el que pertoca fer. A més, el personal tècnic de Serveis Socials també assenyala en aquestes reunions de la Comissió que la ciutadania no percebrà la millora de l’atenció si el sistema que s’aplica és la redistribució dins el mateix edifici, com pretén el govern municipal”.

“Així mateix, també volem incidir en diferents mancances que s’assenyalen a l’estudi de debilitats i fortaleses (DAFO) que inclou el Pla, i que són aspectes molt urgents a resoldre per a l’aplicació de la zonificació. A l’estudi no només s’assenyala la falta d’instal·lacions adequades per a establir les tres zones bàsiques, sinó que es remarca la mancança de professionals suficients per a totes les tasques, i la demora en la substitució de professionals que es troben de baixa. I tot açò sense oblidar que la competència sobre la dotació d’espais i personal és municipal, tal com assenyala el Decret 38/2020 de la Generalitat”, apuntava la portaveu adjunta.

M. Àngels Moreno també denunciava que “durant el Ple, la regidora Natalia Enguix, que va defensar la postura del govern municipal en absència de la regidora Paula Soler, ens va voler acusar de criticar el treball i l’atenció oferida pels i les professionals dels Serveis Socials municipals. Demanem a la senyora Enguix rigor, que deixe de fer falses acusacions i assumisca que la nostra crítica és política, i va dirigida a les decisions de l’equip de govern. I que, com bé sap, el personal de Serveis Socials compta amb tot el nostre suport i agraïment pel seu treball”.

Moreno concloïa assenyalant que “el nostre vot va ser abstenció, ja que no compartim la decisió de reubicar tots els Serveis Socials a l’edifici actual sense garantir unes condicions bàsiques dignes per al personal tècnic i la ciutadania. També ens preocupa molt l’absència d’un calendari clar per a l’aplicació de la descentralització real per barris, així com les qüestions en matèria de personal. Tot i compartir el fons i el plantejament del Pla, les decisions del govern municipal ens semblen totalment desencertades, i no podem donar el nostre suport. Exigim al govern municipal que es pose mans a l’obra per donar resposta a totes aquestes necessitats, ja que els Serveis Socials són una eina clau per al benestar de la ciutadania”.