Compromís valora negativament el nou Pla obert d’inversions de la Diputació

La diputada i portaveu de Compromís Dolors Gimeno, ha estat hui dimecres 14 de febrer a Ontinyent, juntament amb la resta de diputats provincials i diverses alcaldies i regidories de la Vall d’Albaida, per tal de valorar la disminució de recursos econòmics que afectarà quasi la meitat dels pobles de la comarca, a causa del nou Pla obert d’inversions de la Diputació de València impulsat per l’ontinyentina Natàlia Enguix, vicepresidenta de la Diputació.

Aquest nou Pla obert d’inversions comportarà diversos canvis respecte de la legislatura passada, on Compromís formava part del govern, com ara passar de biennal a quadriennal; primar els municipis més grans i sumar al pla d’inversions actual part de les subvencions de la lluita contra el canvi climàtic, com ara les del cicle integral de l’aigua i les d’autoconsum energètic.

La portaveu de Compromís ha assenyalat que la nova estructura de les subvencions fa que els municipis més menuts isquen greument perjudicats, perquè elimina la possibilitat de demanar ajudes de fins a 100.000€ anuals addicionals al pla d’inversions. Els diners es reparteixen d’una manera més genèrica i això perjudica els municipis que han treballat contra el canvi climàtic els últims anys. Així, la diputada Dolors Gimeno ha manifestat que “les noves polítiques de la Diputació de València penalitzen els municipis compromesos amb el canvi climàtic i, en canvi, beneficien els que no han fet absolutament res en els darrers anys en la lluita contra la sequera i el foment de les energies renovables”.       

D’altra banda, el diputat provincial Josep Riera ha posat de manifest que, amb el nou repartiment, els municipis que no han treballat el cicle integral de l’aigua o l’autoconsum energètic en edificis municipals o en comunitats energètiques locals són els que ixen més beneficiats. Això evidencia el poc interés del nou govern del PP-EnsUneix-VOX amb les polítiques mediambientals i la lluita contra el canvi climàtic. Segons el diputat: “Ací es veu clarament la influència de l’extrema dreta negacionista de VOX en este govern i el nul marge de maniobra d’Ens Uneix i la seua diputada, Natàlia Enguix, a l’hora de fer polítiques reals contra el canvi climàtic“.

Per la seua banda, l’alcalde de Salem, Juli Fenollar, ha posat de manifest que des de l’àrea de Cooperació Municipal de la Diputació, encapçalada per Natàlia Enguix, se’ls ha fet arribar a tots els pobles la quantia econòmica que els correspondrà per als quatre anys que venen (2024-2027). En el cas concret de l’Ajuntament de Salem suposarà una pèrdua de 151.922,24€. A més, el cas més greu és el de Fontanars dels Alforins, on el nou pla suposarà una pèrdua de 332.460,22€ respecte de la darrera legislatura. Com diu l’alcalde: “És una situació enrevessada i molt perjudicial per als ajuntaments que hem treballat per poder aconseguir recursos per als nostres pobles. Ajuntaments menuts com el de Salem, Otos o Fontanars, amb menys de 1.000 habitants, amb aquest nou pla impulsat pel govern del PP-EnsUneix-VOX perdrem vora el 25% dels recursos que teníem en l’anterior legislatura“.         

Per part del diputat Pau Andrés s’ha exposat que el més dolent del nou pla és que els diners que perden els pobles menuts de la Vall d’Albaida “aniran a parar als pobles més grans, amb més potència econòmica i que en, molts casos, no s’han preocupat per polítiques mediambientals ni contra el canvi climàtic. És un despropòsit que la nova Diputació no ajude els pobles menuts, que són els que més necessitats econòmiques tenen”.