Un pont solidari entre Ontinyent i la selva peruana

Hi ha coses que la pandèmia no aconsegueix derrotar. La voluntat. La fidelitat a una gent, a un estil de vida. L’objectiu d’una missió. A l’ontinyentí José Luis Coll, franciscà, missioner en la selva peruana, motor d’evangelització en Contamaná, en la regió del Ucayali, la COVID-19 el va atacar amb crueltat. Coll va haver de ser evacuat a la capital en un avió medicalitzat. “Quan una malaltia com aquesta afecta a tothom és on afloren les desigualtats”. L’atenció sanitària en la selva peruana no pot sostindre amb garanties una batalla com la que la resta del món desenvolupat lliura contra aquest enemic invisible.

L’esperit de vida compartida és el que possibilita que sorgisquen projectes com el de ‘Construint dignitat’, una iniciativa en la qual José Luis Coll participa al costat de membres de la seua comunitat que es responsabilitzen d’edificar habitatges. “Hi ha moltes famílies que desitgen un habitatge, però viuen en condicions pèssimes. Hi ha parelles joves amb fills que viuen amuntegats a la casa dels seus pares i no tenen recursos per a construir el seu”, explica el franciscà ontinyentí.

Dissenyar, projectar les cases, treballar els materials i edificar-les és una de les iniciatives que la pandèmia no ha aconseguit derrotar. Més enllà de l’arquitectura de fusta està la capacitat d’anar transformant la societat, sobretot en zones de tanta necessitat. “Tindre casa pròpia transforma la vida familiar i de la ciutat on es viu, de manera que hem de continuar lluitant per a eliminar la pobresa injusta”, emfatitza.

Continuar construint cases i reconstruir les iniciatives pendents, encara amb la pandèmia, és una prioritat per a aquest franciscà, que torna a Ontinyent cada tres anys. Aprofita, a més, per a mantindre els ponts que uneixen la nostra ciutat amb aquella comunitat de la selva peruana. “Sense l’ajuda d’Ontinyent, molts dels nostres projectes serien impossibles”. La generositat, la solidaritat, la caritat són les cordes que sostenen aqueixos ponts entre els dos continents, entre el nostre confort i la seua necessitat, entre aquest occident desenvolupat i aquella Amazònia on potser, tal com exemplifica la vida i l’estil de José Luis Coll, la convicció evangèlica es fa molt més present i real.