“Cultura de Barri” torna amb una vintena d’activitats de música, cinema, dansa, poesia i tradicions

“Cultura de Barri”, la proposta de l’Ajuntament d’Ontinyent per a portar la cultura en estiu als barris amb la col·laboració de diverses associacions i entitats locals, torna aquest mes de juliol a la ciutat amb prop d’una vintena d’activitats de música, cinema, dansa, poesia i tradicions, que es posaran a l’abast del públic en un total de 14 espais escènics als diferents barris de la ciutat.

El regidor de Cultura, Àlex Borrell, exposava que “un any més, en arribar l’estiu tenim una intensa activitat cultural, que reunim en una programació coordinada perquè puga ser accessible a com més persones millors i arribe als diferents barris, majoritàriament en espais a l’aire lliure. Una activitat que posem en marxa comptant amb el dinamisme de les nostres associacions i entitats participants, que enguany inclouen l’Agrupació Musical d’Ontinyent; els col·legis Lluis Vives, Carmelo Ripoll i La Solana; l’IEVA; la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent; Ad Libitum; el Grup de Danses d’Ontinyent, o el grup de percussió i dolçaina El Raval, entre d’altres”.

Les primeres activitats van ser el passat 27 de juny amb la representació al Teatre Echegaray de “Qui soc jo quan ningú em mira”, dins el projecte “Escena Erasmus” de la Universitat de València, i el divendres 28 de juny amb l’espectacle “l’Escola Canta”, al que participaven col·legis de la ciutat i la Banda Jove de l’Agrupació Musical al pàrquing del col·legi La Solana.

4 vetlades de cinema a “Poble Nou, Cultura a la Fresca”

En el mes de juliol, la programació es reprenia aquest dimarts dia 2 amb la primera de les 4 projeccions del cicle “Poble Nou, Cultura a la Fresca”, vetlades de cinema gratuït a l’aire lliure cada dimarts a les 22:00, precedida d’un sopar de baix braç i incloent tertúlies amb els directors i col·laboradors.

Aquestes projeccions començaven a la remodelada plaça del carrer Sant Antoni, amb el documental “De portes en dins. Dones, vida i treball a la Vall d’Albaida”, produït per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), on prèviament, al matí, el regidor de Cultura es reunia amb membres de l’associació. Les següents projeccions seran dimarts dia 9 al recinte on es trobava l’antic cine Pere al carrer Tomàs Valls, amb el documental “Calç Blanca, Negro Carbón” sobre la desaparició dels oficis de carboner i calciner.

La setmana següent, el 16 de juliol, a la placeta de Sant Carles, es projectarà el documental “El Kapo” que conta la història de César Orquín Serra, un anarquista valencià que va liderar un “comando” de treball extern en tres subcamps de l’Alta Àustria dependents de Mauthausen-Gusen durant la Segona Guerra Mundial. Finalment, el 23 de juliol, a la plaça del mercat de dalt, es projectarà una selecció dels curts que formen part dels treballs de fi de màster (TFM) realitzats pels estudiants del Màster d’Animació de la Universitat Politècnica de València, al costat d’altres curts del catàleg de l’Institut Valencià de Cultura, i de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi.

La música, gran protagonista

Després de l’espectacle “l’Escola Canta” del passat divendres, “L’Estiu Musical 2024” que organitza l’Agrupació Musical Ontinyent amb suport de l’Ajuntament també inclourà activitats el 5 de juliol (Cor Ària de l’Agrupació, al grup d’habitatges Ramón Llin del barri de Sant Rafel a les 20:30 hores; i el mateix dia a les 23:00 hores actuarà la Banda Sénior amb el grup de ball “A la Vall” al parc de Vicent Andrés Estellés”); el 12 de juliol (Intokables Big Band”) a les 23:00 hores al Parc del Mestre Ferrero; i el 19 de juliol al pàrquing de la Sala Gomis amb el musicòleg gallec Abraham Cupeiro.

La Societat Unió Artística Musical també participa de la programació, aquest dissabte 6 de juliol a les 18:30 hores a la Sala Gomis amb un concert d’intercanvi amb la Societat Musical de Xàbia; i el 26 de juliol amb el V Memorial José Mª Ferrero al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana. Ad Libitum i El Periòdic d’Ontinyent al seu torn, organitzen el XVI Festival Ontijazz, del que es donaran detalls ben aviat, i que enguany inclou actuacions els dies 18 i 25 de juliol a la plaça de la Concepció a les 23:00 hores.

Igualment, hi haurà música de percussió i dolçaina amb el grup “El Raval”, dissabte 13 a les 20:00 hores al carrer Sant Antoni; i els més joves podran gaudir d’una discomòbil el 20 de juliol a les 23:00 hores al parc de Pere IV per obrir el nou cicle de discomòbils demandades a “Ontinyent Participa” que també serà presentant ben aviat.

Dansa i poesia completen la programació

Finalment, el regidor explicava que la programació també inclou dansa i poesia. La Dansa de la mà del Grup de Danses d’Ontinyent el 20 de juliol a les 23:00 hores a la plaça de Sant Roc; i la poesia els dies 24 i 25, en dues sessions a les 17:00 hores, al Teatre Echegaray, amb un certamen de versos “Generación del 23 Parnaso siglo XX” que comptarà amb l’assistència de poetes i poetises de diversos països del món, principalment de parla hispana. Àlex Borrell convidava al veïnat de la ciutat i localitats veïnes a gaudir de la intensa programació prevista per a les pròximes setmanes.