El professor i doctor en Història Abel Soler ha recordat un dels episodis més curiosos sobre l’origen valencià de la Coca-Cola i com l’empresa d’Aielo de Malferit que havia inventat la beguda original va acabar cedint els seus drets a la multinacional nordamericana. Ho ha fet en una publicació a les xarxes socials on reprodueix l’acord entre l’empresari d’Aielo i Coca-Cola Company.
“València, 3 de maig del 1949: “Don Joaquín Sanchis ven, cedeix i traspassa a la Companyia The Coca-Cola Company, domiciliada el 515 Madison Avenue, Nova York, 22 NY, Estats Units d’Amèrica, representada pel senyor Eugenio Burriel Carles (pare del que després seria conseller valencià del mateix nom), tots els drets que tinga i puga tindre a l’ús de la denominació ‘Nuez de Kola-Coca’ i els seus drets sobre el registre de la marca núm. sota aquesta denominació, o sota una altra que guarde semblant amb la denominació ‘Nuez de Kola-Coca'”
A l’entrada d’aquest post, també ha apuntat Ferran Castelló Doménech que aquest document va ser recuperat pels autors del llibre sobre Batiste Aparici publicat en la Col.lecció Bocins de la Diputació. I també Teresa Juan Rovira apunta que “efectivament, la venda va ser per 30.000 pessetes, així ens ho va contar mon pare, Joaquín Juan Mompó, que va viure este fet en la seua joventut. És un dels records que ell ens va explicar de la licoreria (negoci familiar que va heretar de son pare, Joaquín Juan Sanchis; qui, al seu temps, ho heretà del seu, Joaquín Juan Mompó). A partir d’aquell moment, la Kola-Coca aielonera passà a dir-se “Nuez de Kola”, va perdre la referència a la coca, un dels ingredients de la fórmula original: les anous de kola i les fulles de coca”.