Demanen la llibertat d’un pres guineà vinculat a Ontinyent

El 16 de setembre el dibuixant i activista Ramón Esono va ser detingut a Malabo quan eixia d’un restaurant. Al costat d’altres dos espanyols, agents de la seguretat de l’estat guineano els van emmanillar i els van confiscar els telèfons mòbils abans de portar-los a l’Oficina contra el Terrorisme i Activitats Perilloses. Després de ser interrogats, els dos ciutadans espanyols van ser alliberats. En canvi Ramón Esono va ser acusat de dirigir una organització implicada en blanqueig de diners i falsificació de moneda. Continua pres en BlackBeach, un penal de mala reputació en el país. Ja són quasi quinze dies, sense comunicació exterior i amb l’única possibilitat que el visiten els seus germans.

AMNISTIA INTERNACIONAL
El cas ha arribat a Amnistia Internacional que ho qualifica de “acusacions falses” i sol·licita una acció urgent per a alliberar a Ramón Esono. Segons aquest organisme “Ramón és dibuixant i activista, i utilitza el seu treball per a criticar la situació dels drets humans en el país. En 2014 va publicar un còmic titulat ‘El malson de Obi’, en el qual denunciava, entre altres coses, els abusos contra els drets humans comeses per l’Estat, la desigualtat econòmica en el país i la por de la població a pronunciar-se contra el govern”. De fet, durant l’interrogatori que va prosseguir a la seua detenció, “els agents de seguretat van advertir a Ramón que les seues vinyetes sobre el president i la seua difusió per internet podien considerar-se difamatòries”.

Casat amb la ontinyentina Eloisa Vaello Marco, Ramón havia tornat al seu país a la fi del mes d’agost per a renovar el seu passaport i estava a l’espera que se li tramitara la documentació quan va sobrevenir la seua detenció i empresonament.
Fins ara l’il·lustrador i dibuixant residia al costat de la seua família a Paraguai posat que l’ontinyentina Eloisa Vaello (enginyera de sistemes i Master en Relacions Interionacionals) és directora de l’Institut de Cooperació Internacional.
Esono seguirà empresonat el temps que dure la suposada recerca, que pot ser indefinidament i existeixen seriosos dubtes que aquest procés siga fet amb les garanties legals suficients.