Fer obres en la Vila sol ser sinònim de troballa. En aquesta ocasió, en els treballs de reurbanització de la pujada a l’església de Santa Maria no ha sigut una troballa més, sinó que ha eixit a la llum una part de la muralla, en aquest accés al barri de traçat medieval.
La setmana passada es podia observar com aquesta infraestructura defensiva arribava fins a l’església de Santa Maria. En concret ha aparegut “un tram rectilini de muralla, d’uns 10 metres de llarg, per uns 2 d’ample, conservant una altura variable, que va des de l’església de Santa Maria cap al ponent, travessant tota l’actual zona de pas”, informen els arqueòlegs Ignacio Hortelano i Agustí Ribera.
Segons s’ha informat, també ha quedat a la vista una torre, que tot apunta que seria l’Escola de Gramàtica, on s’impartien classes, fins que en 1668 es va acordar derruir-la i traslladar-la a un altre emplaçament. “Té una base de 12 metres d’amplària en planta, que avança o sobreïx més de 10 metres de la línia de muralla, en direcció sud, amb remat semicircular. Aquest bastió, construït amb murs de quasi tres metres d’amplària, fet amb pedra i morter de calç, coincideix amb el reforç atalussat que es pot veure al seu davall, entre les dues boques del refugi del Regall”, detallen.
La construcció de la capella de la Puríssima, de forma oficial el 9 d’abril de 1663, segons les mateixes fonts, és probable que fora la causa d’enderrocar un tros de muralla, per tal de fer la pujada d’accés que s’ha conegut fins a l’actualitat.
Les obres que estan portant-se a terme consisteixen en millorar l’accés a la plaça de la Vila procedent des del carrer Magdalena i el consistori invertirà 100.000 euros en convertir aquesta via en una calçada sense voreres, amb un sol nivell.