L’Ajuntament d’Ontinyent, a través de l’àrea de Medi Ambient ha iniciat una campanya als barris de la ciutat per educar en un bon ús del sistema de recollida de residus, així com en l’aprofitament dels diferents serveis que ofereix l’Ajuntament. Així, dins la campanya “Ontinyent Educa en Verd” que ja ha inclòs diverses accions als centres educatius, una educadora ambiental informa la ciutadania sobre la normativa, l’ús dels contenidors i sobre el conjunt dels serveis complementaris a la recollida de residus, facilitant a més la informació en díptics.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explicava que “és fonamental que la ciutadania gestione adequadament els seus residus. Hem detectat que en determinades zones es deixen residus fora dels llocs o les hores autoritzades, i volem corregir aquests mals usos dels serveis públics, incidint, en primer lloc, en els espais on s’han detectat aquests fets”.
Així, els díptics que reparteix l’educadora ambiental consisteixen en una guia de bones pràctiques on s’explica, en primer lloc, les normes de la recollida de fem. Aquest s’ha de dipositar entre les 20:30 i les 00:00 hores sols els dies indicats al calendari de recollida, al qual s’enllaça mitjançant un codi QR al díptic. Els residus hauran d’anar en bosses ben tancades, dins de poals, que es depositen en la vorera, mai a la banda dels aparcaments, la calçada o els escocells dels arbres. En aquestes bosses han d’anar els residus de resta i d’orgànica, mentre que per a la resta de fraccions cal fer ús dels contenidors del carrer.
En aquest sentit, s’informa amb imatges gràfiques sobre la correspondència d’aquests residus: al contenidor groc els envasos lleugers; al blau el paper i cartó; i al verd el vidre. A més a més, existeixen contenidors específics de roba i calçat, oli vegetal o residus de farmàcia. Igualment, l’educadora ambiental informa també sobre els serveis complementaris de recollida de residus, com la recollida de voluminosos porta a porta que es fa cada dimecres prèvia sol·licitud al telèfon 962912167 en horari de matí, i que permet reciclar armaris, mobles, o matalassos; o també sobre el punt de recollida a l’Ecoparc, que als mesos de juny a setembre està obert de dilluns a dissabte de 9:00 a 19:00 hores i diumenges de 10:00 a 14:00 hores.
Sayo Gandia incidia en el fet que “fer un ús erroni o inadequat dels sistemes de recollida de residus té un alt cost ambiental, econòmic i social que acaba afectant-nos a totes i tots, és molt important ser conscients i fer un bon ús d’aquests sistemes per responsabilitat amb el nostre entorn més immediat i també amb el futur del planeta”, concloïa.