El 39,04% de l’alumnat de Primària té sobrepés

Un estudi es basa en una mostra de població concreta i encara que no puga reflectir al mil·límetre la realitat, sí que fa un esbós bastant clar d’aquesta. Marta Sánchez Borrell, alumna del Grau d’Infermeria al Campus d’Ontinyent ha treballat sobre una mostra de 187 alumnes de Primària de quatre centres del municipi: dos concertats i dos públics. Ho ha fet dins del seu Treball Final de Grau: Necessitat de la infermera escolar en els centres d’Educació Primària d’Ontinyent. Un projecte pel qual ha rebut la màxima nota possible, un 10.

Dins d’aquest treball, Marta ha mesurat i pesat als 187 alumnes, des de 1r fins a 6é. D’aquests, un 1,6% es trobava per davall del seu pes, mentre que el 60,42% està dins del normopes, és a dir, allò que es considera saludable. Això deixa una dada, com menys, preocupant, i és que, per contra, un 39,04% de l’alumnat estudiat té un pes superior al recomanat. El 19,25% compta amb sobrepés, mentre que el 18,71% pateix obesitat.

EXERCICI
L’objectiu general del treball de Sánchez ha sigut determinar la necessitat de la infermera escolar com a component actiu de la promoció de la salut i la prevenció de malalties. Una de les funcions de la infermera escolar és inculcar als alumnes hàbits saludables que eviten problemes com, per exemple, el ja esmentat sobrepés.

A més de l’anàlisi d’antropometria, l’ontinyentina va realitzar també 145 enquestes a l’alumnat i 169 a pares i mares dels escolars. D’aquestes s’ha extret una de les possibles raons del sobrepés i l’obesitat detectada. Només el 51,7% dels xiquets i xiquetes fan exercici diverses vegades a la setmana, mentre que el 21,4% ho fa diverses vegades al mes; el 20,7%, només de manera ocasional; 4,8% es troba pràcticament en el sedentarisme; i l’1,4% admet no practicar cap mena d’activitat física.

L’alimentació també ha sigut un punt important dins de l’estudi. La Societat Espanyola de Neurociència (SENC) recomana la ingesta d’almenys cinc racions de fruita o verdura al dia. Només el 2,1% mengen més de quatre. De la mateixa manera, aquest organisme recomana menjar 3/4 racions de peix a la setmana. Únicament el 10,4% compleix amb la recomanació. Els xiquets haurien de menjar les mateixes racions de carn, però el 27,6% dels enquestats superen les peces aconsellades. Quant a l’esmorzar, el 93% menja un entrepà, el 4,1% brioixeria salada i només el 2,9% menja fruita en l’hora del pati.

El 39,04% de l'alumnat de Primària té sobrepés El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent