El 62% de les persones addictes sols demana ajuda quan “ja han tocat fons”

Les addiccions a substàncies (sobretot cocaïna i alcohol), també les ludopaties, continuen generant un gran sofriment en les persones i els seus entorns familiars, socials i laborals. És una realitat invisible plena d’estigmes que fan que es retarde la cerca d’ajuda”. Vicent Andrés Martínez, director de la Fundació Arquebisbe Miguel Roca-Proyecto Hombre a València subratlla la importància de la prevenció, de prendre decisions com més prompte millor i d’implementar accions que eviten arribar a un punt de difícil o de no retorn. “És prioritari demanar ajuda com més prompte millor, i ací la família i el seu cercle social és fonamental per a fer el primer pas. El Centre de Dia d’Ontinyent ofereix una atenció immediata a qualsevol persona preocupada per una addicció en el seu entorn. I també el punt d’informació que funciona en el Carrer Major”, afig. 
Proyecto Hombre ha donat a conéixer aquesta setmana les seues xifres. També les d’Ontinyent. I crida l’atenció una dada que es vincula al manifestat per Vicent Andrés 62% dels usuaris que arriben al recurs que finança Càritas Ontinyent el fan “quan ja han tocat fons”, quan tot el seu entorn s’enfonsa, quan s’acumulen els ultimàtums. La família, els amics o fins i tot el cap són els acompanyants per a iniciar el procés de rehabilitació.

En el transcurs de l’any passat van ser 99 les persones ateses en el Centre de Dia d’Ontinyent, la qual cosa va representar un increment del 22% respecte a 2022. La principal addicció? La reina continua sent la cocaïna. Amb 74% d’incidència entre els homes i atenció al percentatge!, un 87% entre dones. Des del Centre de Dia es reconeix que aquesta dada ha sigut excepcional en l’últim any. L’alcohol o la mescla de les dues anteriors continua sent alta, ja que afecta el 54% en el primer cas i al 36% en els supòsits en què es consumeixen ambdues. I continua obrint-se passe la ludopatia com a addicció que afecta un 16%, encara que només en homes. Més curiositats: el 40% va rebre tractament sense deixar el treball, és a dir es trenca l’estigma de l’exclusió perquè es tracta de persones perfectament integrades en la societat. A més cal tindre en compte les esclavituds que implica el món de les addiccions i que acaben trencant l’estabilitat de l’entorn, ja que el 62% dels usuaris que van arribar al Centre de Dia de Proyecto Hombre a Ontinyent el van fer arrossegant deutes econòmics que estaven relacionades amb els hàbits de consum.