El Carrer Teixidors inicia la transformació que donarà lloc a una plaça en un futur

En 2005 s’elaborava el Pla de Reforma Interior (PRI) del sector centre històric Raval-Poble Nou. Han passat més de 15 anys i algunes de les intervencions plantejades en el document, amb l’objectiu de regenerar els usos urbans de les zones més degradades d’aquest barri, ja s’han dut a terme, però moltes altres encara estan pendents.

Ara sembla que un altre dels projectes que s’incloïen en el PRI començaran a posar-se en marxa. Això sí, pas a pas. Una de les intervencions plantejades és la de crear una plaça en el carrer Teixidors, juntament amb un carrer que connecte aquesta via amb el carrer Nou. En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme, Joan Sanchis, explica que “la idea és anar a poc a poc obrint espais en el Poble Nou” i estima que en els pròxims mesos es produiran els primers enderrocaments en Teixidors. Concretament, segons el PRI, les parcel·les i edificis afectats serien en Teixidors: 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25 i 29; mentre que en el carrer Nou serien els números: 3, 7, 9, 11, 13 i 15.

Així l’Ajuntament d’Ontinyent té adquirits cinc d’aquests immobles, mentre treballa i negocia la compra de la resta. “La intenció és anar eliminant i buidant la zona, no sols perquè el pla preveja obrir un carrer nou, sinó perquè a més és una zona que està molt degradada“, declara Sanchis, qui afegeix que “hi ha algunes cases que suposen un major perill d’ensulsiada, i encara que no són propietat de l’ajuntament, ja s’ha sol·licitat la llicència per a derrocar-les”. Aquests immobles que poden ocasionar problemes de seguretat per a vianants seran previsiblement les primeres a ser demolides.

Un primer pas per a un projecte de molta major envergadura. “A curt termini l’objectiu és eliminar les cases que tinguen perill, tant les de l’ajuntament com les de particulars. A llarg termini el procés comportarà la creació d’aquest nou carrer i la plaça. Però això no serà ni enguany, ni el que ve”, específica el regidor, en referència al projecte contemplat en el PRI.

Accés a Sant Miquel

Un altre dels projectes contemplats en el PRI és la creació d’un nou accés i plaça a Sant Miquel. El document estima que l’església ha quedat en un accés “estranyament marginal en ple centre representatiu de la ciutat” i aposta per “aprofitar les seues qualitats simbòliques per a enriquir la Plaça Major amb una nova perspectiva de la seua cúpula i les seues fàbriques de pedra”. Per a la creació d’aquesta nova zona d’accés, es veurien afectades tres edificacions, dos en Arquebisbe Segrià i una en la Plaçeta de l’Escurà.

Hui en dia aquest projecte no seria una prioritat i és que des de la regidoria d’Urbanisme indiquen que la iniciativa “va per a llarg”. “Cal estudiar-ho i replantejar tota la zona, per a veure que accés és possible i veure les casis que estan protegides”.