El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb el Centre del Carme Cultura Contemporània, celebra en 2023 la quarta edició a la Comunitat Valenciana del projecte DAR (Dones Artistes Rurals), una iniciativa que treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional, gestionar i promocionar la seua producció artística, generar projectes col·laboratius i fomentar la creació de col·lectius artístics.
En cadascuna de les seues edicions a la Comunitat Valenciana, el programa se centra en un territori diferent, amb el suport de les diferents mancomunitats. En aquest 2023, el programa es desenvolupa a la Mancomunitat la Vall d’Albaida, a la província de València, que engloba un total de 34 poblacions.
Les dotze creadores amb què es compta a la Vall d’Albaida són Paz Boïra, María Canet, Xus Francés, Lluci Juan, Inma López Mora, Elisa Merino C., Georgina Mollà, Carol(ina) Otero, Lucía Peiró, Amparo Pinter, Nati Soriano, Celia Valls i Lía Vidal.
La primera edició del projecte DAR, en 2021, es va desenvolupar amb una quinzena d’artistes de la Mancomunitat La Serranía, a la província de València. En 2022 es van llançar dues noves edicions incorporant-hi dues mancomunitats de les províncies d’Alacant i Castelló, l’Alcoià i el Comtat i l’Alt Palància, respectivament. En línia amb l’objectiu de creixement d’aquesta iniciativa, en 2023, DAR ha ampliat la seua àrea d’acció a dos territoris catalans: Conca de Barberà i Terres de l’Ebre, en què està treballant actualment.
“Estenem el nostre model d’agitació cultural a través de projectes com DAR (Dones Artistes Rurals), amb l’objectiu de vertebrar territorialment a través de la creació artística, al mateix temps que contribuïm a activar zones perifèriques i donem impuls a les creadores que les habiten. Ho fem generant xarxes per a reivindicar-les i visibilitzar-les, prestant suport, recursos i acompanyament a totes aquelles artistes que resideixen en entorns rurals”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
“La comunitat DAR està creixent i es va generant d’aquesta manera una xarxa de col·laboració entre les artistes dels diferents territoris. A més, moltes d’elles han aconseguit dedicar-se professionalment i de manera exclusiva a la seua producció artística”, comenta Clara Albacete, creadora i directora d’aquesta iniciativa del Consorci de Museus.
El projecte compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme Cultura Contemporània. A més, consta en les cartografies de bones pràctiques del Ministeri de Cultura i la Xarxa Rural Nacional.
DAR també està inclòs en la llista dels millors projectes de cultura en el medi rural 2022 de l’Observatori de Cultura de la Fundació Contemporània i l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló li va atorgar en 2022 un dels seus reconeixements.
Formació, col·laboració, visibilitat
El programa comença detectant les necessitats de les creadores, oferint-los formació i planificant trobades que incentiven el seu desenvolupament professional. Entre l’oferta formativa, cal destacar l’oportunitat d’assistir al curs d’orientació professional per a artistes visuals impartit per Jaime López, de l’associació Arte Sostenible.
Un altre dels objectius del projecte DAR és el foment i la generació de xarxes de col·laboració, per la qual cosa, a més de comptar amb un servei de consultoria personalitzada, s’impulsa la creació de projectes comunitaris entre les participants. A més, el programa ofereix a les creadores la possibilitat de visibilitzar el seu treball a través de la seua plataforma digital i en diferents mitjans de comunicació.
El projecte DAR es presentarà al Centre del Carme Cultura Contemporània el 22 de juny a les 19 h, en una trobada en què els assistents podran conéixer DAR, les artistes participants d’aquesta edició i descobrir els avantprojectes creats dins del programa per les artistes de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida.