El desinterés de la propietat d’un edifici catalogat com a protegit a l’ordenament municipal ha motivat que l’Ajuntament d’Ontinyent haja hagut d’executar una actuació d’emergència per garantir la seua estabilitat. Es tracta de l’edifici situat al carrer Santa Rosa núm. 24, una edificació datada en 1880 de tres altures, on destaca l’escut nobiliari de pedra llaurada existent a la façana.
El col·lapse de la coberta el passat mes de juny va provocar el desallotjament dels veïns de l’immoble confrontant pel perill existent i una actuació inicial d’urgència de l’Ajuntament. Atés que la propietat s’ha desentés del compliment de les ordres municipals de reparació dels desperfectes, el consistori va activar els tràmits per a assumir l’execució subsidiària dels treballs urgents a l’habitatge abandonat.
Així, la intervenció va incloure l’enderrocament controlat de les parts de la coberta que va quedar penjant, la retirada d’enderrocs acumulats en l’escala, l’apuntalament de l’estructura de fusta així com la col·locació d’una estructura provisional amb perfils d’acer per a sostindre una coberta de planxa i protegir el tram de la coberta afonada. Els treballs van tenir un cost de prop de 20.000 euros, que ara són objecte de publicació per tal que totes les persones propietàries, alguna de les quals no ha pogut estar localitzada, tinguen constància.
El regidor de Territori, Òscar Borrell, explicava que “es tracta d’una més de les actuacions integrades al “Pla de Xoc posat en marxa per l’Ajuntament d’Ontinyent per frenar la degradació d’immobles al centre històric”, un pla que suposa un augment de les inspeccions que inclou la utilització de drons per revisar cobertes en mal estat. Una acció que es va posar en marxa després de les intenses precipitacions de la primavera de 2022, que van accelerar el procés de degradació d’alguns d’aquests immobles, i que va servir en 2022 per a dictar 42 ordres d’execució per enderrocs de cases al nucli històric, als barris de la Vila i Poble Nou. En 10 d’elles, el Consistori va haver d’actuar de manera subsidiària perquè no atendre els seus propietaris als requisits remesos per l’administració, el que va suposar que s’haguera d’avançar un import de 350.371 euros de les arques municipals, amb l’objectiu d’evitar qualsevol situació de perill en la via pública.
Borrell recorda que la tramitació d’aquests temes “és complexa, i pot dilatar-se durant mesos”. El regidor explica que després de detectar-se la situació on està en perill la seguretat, la salubritat o l’adorn, després de la inspecció dels tècnics municipals, l’Ajuntament ha de comunicar a la persona propietària la seua obligació d’actuar. Encara que en molts casos aquest requeriment és atés, hi ha d’altres en els quals és difícil contactar amb el responsable de l’immoble i cal acudir fins i tot al jutjat per accedir a l’immoble. També ocorre que l’habitatge siga de múltiple titularitat, i per això resulta més difícil la interlocució.
En el que va de 2023 ja s’ha procedit a l’actuació subsidiària per part de l’Ajuntament en habitatges als carrers Santa Rosa, plaça de la Concepció, plaça de la Coronació i pujada del Carril, per al que ha hagut d’anticipar més de 140.000 euros. A més està també en procés de licitació l’enderrocament de manera subsidiària d’una casa en Tomás Valls, per 114.000 euros i adjudicades altres dues a Cantereria 35 i Sant Pere 2.
Òscar Borrell afegia que “cal recordar que el Pla de Xoc complementa l’intens treball que ve fent en matèria d’habitatge en ajudes a la rehabilitació, que des de la posada en marxa en 2013 del primer programa de subvencions municipals ha concedit més de 500 ajudes per un valor de més de 3,2 milions d’euros”.