El documental basat en la Guerra Civil a Ontinyent que es veu a tot el món

Continua el reconeixement per al documental ‘Les Mamàs Belgues’, del realitzador belga Sven Tuytens i que va comptar amb la col·laboració de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de València, que ara dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, a càrrec també de la delegació de Memòria Democràtica. El treball ha sigut projectat ja en onze països, obtenint tres prestigiosos premis internacionals. Així, s’ha pogut vore a França, Països Baixos, Bèlgica, Gran Bretanya, Eslovènia, Polònia, Sud-àfrica, Sèrbia, Armènia i els Estats Units, a més d’Espanya.

Existixen versions amb subtítols en francés, mixt en francés i neerlandés i també en anglés, mentre ha sigut versionat en valencià, castellà i neerlandés. Segons expressa Tuytens, “és una grata sorpresa perquè després de molts anys el documental continua tenint interés entre el públic. Hem rebut molt de suport a Espanya, de gent de totes les ideologies. Per exemple, la recepció entre els frares franciscans d’Ontinyent va ser magnífica i es van organitzar projeccions en el seu col·legi. Recentment també hem col·laborat amb l’Ambaixada Espanyola a Brussel·les, en vàries xarrades en espanyol als belgues que busquen aprendre l’idioma. Ara, a més, la notícia del parc a Ontinyent revitalitza l’actualitat del documental”. Ontinyent dedicarà un parc de la ciutat a les mamàs belgues.

Les Mamàs Belgues’ va ser el resultat de dos anys d’investigacions dirigides pel professor d’Ontinyent Joan Torró i el belga Sven Tuytens, presentades en un documental que recull la història d’un grup de dones joves, arribades a Barcelona des de Bèlgica gràcies a la mediació del moviment sindical belga en 1937, per a treballar com a infermeres a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant els anys de la Guerra Civil. El documental va eixir a la llum amb el suport de la Diputació de València, que en aquells dies presidia Jorge Rodríguez i amb Natàlia Enguix en el seu equip. La vicepresidenta recorda que va ser “un documental treballat amb molta cura i en el qual volíem que es mostrara com un grup de dones valentes van eixir del seu país arriscant les seues vides per a lluitar en la guerra d’Espanya, atenent ferits i malalts”.

El documental ha rebut nombrosos reconeixements, destacant el primer premi Mon Doc, Mostra internacional de cinema documental de Montaverner 2016; el segon premi dels Premis Miquel Fàbregues 2017 de Barcelona; i el premi a Millor Edició del FESCIMED (Festival Internacional de Cinema per la Memòria Democràtica) de Madrid en 2019. La Diputació de València farà arribar el documental als centres educatius de les comarques valencianes.

Ja en 2016 va ser seleccionat per a participar en el Szczecin European Film Festival (SEFF) de Polònia, sent triat entre un total de 2.570 documentals presentats per 88 països diferents. Abans, també havia sigut projectat en el Human District Festival de Belgrad, l’Ekurhuleni International Film Festival de Sud-àfrica i el XXVIII Certamen Nacional de Curtmetratges d’Alfàs del Pi. També es van realitzar sessions públiques per a ciutadania interessada en la London School of Economics, la Universitat de Ginebra i altres centres culturals i d’investigació de Bèlgica i Nova York.